The World of Ice & Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones ✅ 48

 by George R. R. Martin, Elio M. Garcia Jr., Linda Antonsson, 2014, 08.12.2023

#Gendel and Gorne caverns beneath wall
#Green Man'ler sanırım şu ana kadar hiç görmediğimiz ama ana kitapta karşılacağımız bir grup olacak gibi. 
#Crab King - Old Man of the River
#Woman with monkey tail - long night
#Westeros'ta güneye gittikçe Long Night'ın masallaşması ve özellikle Master'lar tarafından hikaye bunlar diye köpeklenmesi çok garip geliyor. Hem büyülü sebepleri olabilir dedikleri şeylere inanıyorlar hem de Others denince hurafe bunlar diyip kaçıyolar. 
# Fourteen Flames and Dragons
#Nymeria of Rhoynar
#What happened at the Doom of Valyria
#Tyrion kesin Aerys'in oğlu. Kral sürekli keşkem bu karıyı ben alaydım diye Tywin'in karıdan bahsedecek. 272'de Joanna çocukları göstermeye gelince kral memcikler nasıl dicek. Tywin istifa edicek ama kral izin vermicek (yoksa karını siktiğimi herkeşlere söylerim gibisine) bir yıl sonra da Tyrion doğacak. He bu arada Aerys'in de çoğu çocuğu ya ölü doğacak ya garip grup şekillerde olacak (o da tahminen ejder çıkartma çabasıyla bir açıdan fucked up olması).
#Knight of the Laughing Tree sanırım Lyanna Stark ve ona turnuvayı bıraktıranda Prens Rheagar'ın kendisi ve ikisinin aşkı burada başlıyor tahminen. Brandon sinirlenirken Eddard'ın tepki vermemesi de olanlardan haberdar olduğunu gösteriyor gibi. 
# Ironbornlar ve Iron Islands ger.ekten garip. Ne yeni ne eski tanrıları kabul etmiyorlar hem ilk insanlardan olmadıklarını söylüyorlar hem andallarla ilişkileri yok Valyria'lı hiç değiller ormanın çocukları devler falanda bu adalara hiç gelmemişler. Demek ki bunlar başka bir yerden tahminen batıdan gelmişler. 
#Nymor nasıl bir mektup gönderdi de barış oldu. Buz ve Ateşin şarkısı yani kuzeyden gelebilecek bir tahdit sebebiyle olabilir mi. Dragonstone'a  da bundan, bu efsaneyi teyit etmek amacıyla gitmiş olabilir mi. Belki Dorne'da bunu başlatabilecek ya da bunu bitirebilecek bir şey vardır. Yoksa savaşın sadece bu mektupla bitmesi saçma ne tehdit ne esir ne başka bir şey pek durdurabilecekmiş gibi durmuyor. 

Bu evren gerçekten güzel, derin ve geniş bir evren. Bu kitap da o genişlik ve ağırlığı oldukça açıklayan bir kitap ama bir tarih kitabının sıkıcılığına ve anti akışkanlığına sahip. Kurgu bir tarihin tarih kitabı olunca okuyucuda o aradığı ağırlığı yakalayamıyor ve okumanın zevk vermediği bir kitap haline geliyor. Özellikle Targaryen'lerin başa geldikten sonraki kısmı oldukça banal, isimler arasında karmaşıklaşmış ve sıkışmış ve aslında pek özel bir şey de anlatmayan daha çok iyi kral kötü kral şeklinde basitleşebilecek bir kısım olarak kalmış. Diğer kısımları yani daha bilmediğimiz uzak olan kısımları okumak adına çok daha iyiydi. Yine bu tarih kitapçılığı ve diğer dış sebepler yüzünden okuması çok çok uzadı. Bunun da etkisiyle kitap sahip olduğu değerin oldukça altında kaldı.






48
26.01.2024

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64