Daredevil 3 ✅ 82



Wuhu! Ne sezon ama kavgalar, dövüşler, entrikalar, gerçekler, yalanlar, manipülasyonlar, duygular, kurallar falan. Hiç beklemediğim derecede iyi bir sezon izledim ve herhangi bir dizide izlediğim en iyi sezonlardan biri. Ama en iyisi değil.

Bu sezon için kesinlikle Netflix çok çalışmış. Her şeyi doğru yapmak, doğru planlamak, doğru çekmek... kesinlikle mükemmel bir iş. İzlerken bir an olsun sıkılmadım, bir an olsun gereksiz dediğim bir yer olmadı. O kadar fazla doğru ve güzel sahneye sahipti ki hepsini akılda tutmak çok zordu. Diğer sezonlarda sevmediğim şeyler gitmiş ya da azalmış bir halde başarılı bir hikaye ve başarılı diğer pek çok şey ile beraber diziyi bitirdim. Ama en iyisi hala değil. Peki sorun ne?

Burada aslında diziyle ilgili anlatılabilecek o kadar çok iyi şey var ki nasıl bir kötü, bir eksi bulup diziye bok atacağımı ben de merakla bekliyorum. En azından bu eksileri bulup yazmak daha eğlenceli olur diye düşünüyorum. Sonuçta herkes sezon ile alakalı güzel güzel şeyler söylemiştir... sanırım. O zaman tekrar soruyorum. Peki sorun ne?

Psikolojide ortalama üstü olmak diye bir konu vardır. (Psikoloji anlatmaya dair hiçbir yetkinliğim olmadığını bilerek okuyunuz.) Kişi kendini diğer türdaşlarının durduğu konuma göre nitelendirir. Eğer bir toplumda ortalama olarak ev sahibi olanların sayısı az ise ve bahsi geçen kişi (adı kesinlikle Mahmut) bir eve sahip ise kendisini diğerlerinden üstün yani ortalama üstü görecektir. Bu kişiye (Mahmut'a) bir rahatlama getirecektir. Kişi artık daha fazlası için çabalamasına gerek olmadığını görecektir. Aslında ortalama üstünde olmanın yeterli olacağını görecektir ve kendi olduğu yerden üzerini rahatlığını bozmamak için silmeyi daha doğru ve daha kolay bulacaktır.

Burada devreye ben giriyor ve dizinin sorunun "Ortalama Üstünün de Üstünde Olmak" diye saçma bir terim ile tanımlıyorum. Buradaki kişi artık dizimizdir. Netflix biraz etraftaki diğer dizilere bakar sonra daha önceki sezonlara bakar ve yapması gerektiğinin bundan fazlası olduğunu görür. Burada bir ortalama belirtebilecek kadar hayal gücüm gelişmiş değil fakat sonuç olarak Netflix önceki sezonları ortalamanın üstünden görerek bu sezonun ortalamanın üstünün de üstünde olması gerektiğine karar vererek yola çıkmış. Çok başarılı ve mantıklı bir yol haritası. Bu sezonun seviyesinin artması diğer sezonun daha yukarıda olacağını gösterir çünkü yukarı doğru giden bir trend vardır.

Buraya kadar hala bir sıkıntı yok gördüğünüz üzere, sezonun bütününe baktığınızda planın başarılı olduğunu görmekte çok zor değil. Ama istatistikler hiçbir zaman oyunun kendisini anlatmaz. İstatistikler bir şeyi parasal değerini belirlemekte iyidir fakat duygusal değerleri belirtmekte eksiktir. Bu sezona baktığımızda her şeyin en az 10 üzerinden 8'lik olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Ne bir eksik ne bir fazla. Ama bir insan 13 bölüm boyunca hep 8 görür ise bu durum onu sıkmaya başlar. Bunu diziyi izlerken anlamak çok zordur ama geriye dönüp baktığımda daha diziyi bitirmemin üzerinden 1 saat bile geçmemişken neredeyse hiçbir şey hatırlamadığımı belirtmeliyim. Aklımda kalan kesin bir sahne, kesin bir an, kesin bir hikaye parçası yok. Çünkü geriye dönüp baktığımda gördüğüm bir bütün olarak iyi bir ürün. Hiçbir öne çıkanı veya geriye gideni olmayan. Yani Monoton yani endüstriyel.

Bu sezon az veya çok izlenmiştir konuların benim hiç umurumda değil. Bu dizi iptal olmuş olmamıştır umurumda değil. Benim umurumda olan bu dizinin bir ruhunun olmayışı. Yani bir şeyi izlediğinizde ağzınızda iyi ya da kötü bir tat bırakması gerekir. Bu onu gerçekliğinize dahil etmeniz için kaçınılmaz bir bilgidir. Eğer bir tat alamıyorsanız onun gerçekliğini de kanıtlayamazsınız ve kaçınılmaz son silik bir anıdan bile azıdır.

Sadece doymak için yemek yiyen birinden bir dizi ile alakalı saçma bir eleştiri olarak görülebilir fakat bu aslında gittiğimiz yöne doğru bir görüş. Popüler kültür dünyasında ortalamaların artmaya başladığı gerçek. Artık yapımcılar, yazarlar, sanatçılar hepsi bir puanın üzerinde olmaya oynuyor ve o puan geçildiğinde geri kalanı çok önemli olmuyor. Bu şuan görmekte olduğumuz, gelecekte alışmış olduğumuz bir hal olacak. Ruhu olan şeyler yavaşça yok olmaya başlayacak çünkü oraya ulaşmak için ortalamanın üstünde olmaktan fazlası gerekir ve günün sonunda eğer bir ruha veya farklı bir tada sahip değilseniz, yapılabilecek pek bir şey yoktur. Bu elimizdeki arkadaşta sektörde ortalamanın yükselmesinde rol oynayan sezonlardan biri oldu. Ortalamanın üstünün de üstünde idi fakat unutulmamak... unutulmamak çabadan fazlasını gerektirir.

82

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64