Watchmen ✅ 85



Çizgi romanlarla pek haşır neşir değilim. Her ne kadar farklı bir medyum gibi olsalar da o temellerindeki kitap yani yazılı basın kısmı hep ama hep bende daha ağır basıyor. Aslında bu pek çok okuyucusu için de böyledir zannımca ama çizgi romanları okumak farklı bir stil gerektirir hep. O kelimelerin canlandığı aklınızda bir yansıma yarattığı şeyler sizin değil zaten çizer tarafından belirlenmiş bir haliyle karşınızdadır.

Şimdi durum böyle olunca beynim zaten Watchmen'i okurken kendi hayal gücü ile yansıtamamanın hep bir burukluğunu yaşadı. Ayrıca çoğu zaman çizimlere daha fazla zaman ayırmak gerekirken sanki hep yüksek hızlı trende dışarıya bakmak gibi cereyan etti. Bu da içimde hep bir ulan yanlış mı okuyorum sorusuyla beni rahatsız etti.

Bunlar deneyim benden kaynaklı negatifleri olarak göz önüne serilebilir. Ürüne geçersek bu sadece bir çizgi roman veya bir kurgulanmış yazı değil. Bu tek bir konuya ya da temaya basan bir şey de değil. Bu ilk bakışta belki fark edilmeyecek ama derin olarak baktığınızda medyumlar üstü bir şey. Şimdi böyle deyince de yanlış anlaşılmasın bu tanım çok mükemmel öyle iyi böyle iyi demek gibi ya da kötü demek gibi bir değer yargısı değil. Bu bir ruh gibi bulut gibi bir tüm kurgulanmış şeylerin yapmak istediklerin şeyin en saf hallerinden biri. Ne tek bir açıdan bakmanın ne de tek bir insanın görüşlerinin açıklayamayacağı herkesin farklı şeyler alacağı değil ama herkesin farklı şeyler ile hatırlayacağı bir çizgi roman ama kendi medyumunun ötesinde olan bir şey.

Tamam baya saçma saçma anlattım ama asıl demek istediği her ne kadar kendi deneyimi mi burada belge altına alıyor olsam da bu benim üzerinde konuşmaya seviyemin yetmeyeceği bir ürün. Watchmen hem bir savaş-barış ikilemi, iyi-kötü ikilemi, kazanç-kayıp, huzur-kaos, aşk-nefret, akıl-kalp, doğru-yanlış ve daha bir çok ikilem ile birlikte tonlarca insan psikolojisi ve toplum ile alakalı şeyi ele alıyor. Oluşturabildiği kadar bu dünyaya ya da daha doğrusu gerçekçi bir dünya yaratıyor ve verebileceği kadar tüm olgularını anlatarak vermeye çalışıyor. Şimdi hangi temasını hangi konusunu hangi karakterini neyle nasıl eleştireyim. Benim gözümden bu sanki dışarıdaki bir insanı eleştirmek gibi bir şeye tekabül ediyor denebilir sanırsam. Bu adam niye göbekli niye gözü böyle demek ne kadar yanlışsa bu da o kadar yanlış geliyor.

Bu tüm yazdıklarım aslında tek bir anlama geliyor da diyebiliriz. Bu ürün bir birey. Toplumdaki diğer tüm bireyler gibi. Kendi ne kadar iyi ya da kötü olmak istiyorsa o kadar iyi yada kötü olan özgür bir birey.

85

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64