Kuyucaklı Yusuf ✅ 72

1937, by Sabahattin Ali 

Zaten ne beklemiştim bilmiyorum ama bu kadar Türk dizisi olmasını daha doğrusu bu kadar romantik olmasını beklemiyordum. Halbuki bu romantikliğe baya tezat da bir karakterin hikayesini anlatıyor fakat etrafındaki tüm o Türk dizisi kalitesizliğinde ki entrika ve yapmacık yoğunluktaki duygular Yusuf'u da küçülttükçe küçültmüş.

Kitabın belki en iyi yaptığı şey ve herkes tarafından övülen şey biraz yukarıda da bahsettiğim gibi bir tezatlık. Doğalın yapayla, aitin ait olmayanla, yabancının tanıdıkla arasında olan tezatlık. Yusuf karakteri okuduğum kitaplar arasında ne en kendine özgü ne de en ilgi çekici karakter değil fakat tüm karakterlerden farklı olarak kendine ve doğasına o kadar bağlı ki çok ama çok gerçek bir karakter. Aslında içindeki bir his sebebiyle hiç değişmek istemeyen, olduğu insanın olabileceği tek ve en iyi insan olduğunu bilen, bu tip ürünlerde de ayakları yere en sağlam basan karakter benim gözümde. Tamam biraz da kendimden bir şeyler bulduğum için de biraz abartıyor olabilirim fakat bu da aslında ne kadar gerçek bir karakter olduğuna örnek değil midir? Yanlış da anlaşılmasın kendimi Yusuf'a ya da Yusuf'u kendime benzetmiyorum daha çok Yusuf'un kendi içinde ve dünya ile yaşadığı sorunları çok ama çok iyi anlıyorum. 

Elinde olmayan olayların ortasına düşen ama hep olduğu hali korumaya çalışan bir karakter Yusuf. Ne ailesinin ölümü, ne evlat edinilmesi, ne hayatındaki insanlar ona farklı bir karakter olmasına yardım edemiyor. Yusuf böyle doğmuş böyle bir insan olarak hayatına devam etmiş ve edecek olan çok ama çok sert, şekil verilemeyecek bir kaya gibi. Etrafındaki insanlar Yusuf için aslında onlar üzerinde hiç ama hiç etkisi olmadığı fakat etrafını çepeçevre sarmalamış dikenli teller gibi. Hayatı boyunca bu dikenli teller içinde kendini nasıl koruyacağını öğrenmiş ve korunduğu halinden başka hiç bir hal almayı da düşünmemiş, hiç istememiş hep elindeki ile yetinmiş. Ama kendi hayatına etkisi önceden olmadığı gibi burada da olamamış ve başkası tarafından dikenli tellerde açılan bir boşluk ile hayal etmeye ve istemeye başlamış. Kitabın sonunda da kendini tellerden kurtarmış fakat vücudu yara bere içerisinde bir daha iyileşemeyecek şekilde yaralanmış ve o açıklığı yaratan ellerden bir sonsuzluk boyunca ayrılmış bir karakter. Aslına bakarsak Yusuf'un ellere karşı hissettiği şey aşk mı yoksa özgürlüğe dair, dünyayı ve kendini değiştirebileceğine dair ya da anlaşılacağına dair olan inanç mı bilmiyorum fakat bu iki şey de insanı olduğu halden başka bir hal almayı hayal ettirebilecek kadar güçlü şeyler. Bu çoğu kimseler için bir tuzak misali olsa da aslında en temel haliyle daha iyiye ulaşılacağına dair bir umuttur ve umut ne olursa olsun insanı harekete geçirir.Yusuf'un Muazzez'e olan duyguları ile beraber belki de hayatı boyunca il defa harekete geçti. Önce yürümeye, sonra koşmaya hatta çok hızlı koşmaya başladı fakat ne zaman ondan durması istenildi işte o zaman dikenli teller tekrar etrafını sarmaya ve onu çok ama çok kötü bir şekilde düşmeye itti.

Bu düşmeler, kalkmalar, umutlar, doğallar, yapaylar kitabın çok ama çok iyi şeyleri fakat tetikliyicileri ve diğer karakterleri duygusal açıdan o kadar abartılı ve yapmacıklar ki tüm tadını çekiveriyor kitabın. Ne kötüler, ne iyiler ne de nötr karakterler birer karakter gibi hissetiremiyor çünkü çok kalitesizleşiyor ve yüzeyselleşiyorlar. Diğer karakterler ne bir Yusuf'un karşıtı olarak ne de hikaye ilerleticiler olarak kaliteliler fakat onlarsız da hikayenin ilerleyemediği haliyle ortaya bir türk dizisinin araç karakterlerini andıran bir hale geliyorlar. Şahinde kötü kalpli kaynana, Şakir ırz düşmanı kötü, Muazzez saf aşık, Ethem kötü adam yancısı, Kaymakam her şeyden habersiz aman tadımız kaçmasın baba yani o kadar basma kalıp karakterler ki kalitesiz bulmamak elde değil (Yapıldığı yılı unutuyor değilim tabi ki ama bu benim deneyimim yorumlarımı beğenmeyen siktirsin gitsin.). Hayır onlar kalitesiz olsun ama Yusuf'u bıraksınlar bari. Yusuf doğayı daha doğrusu insanın kendi doğasını temsil ederken hop civan mert Anadolu delikanlısı oluveriyor. Hayır bari o kalitesini elinde tutmaya devam etseydi.


72

14.08.2020

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64