Fullmetal Alchemist ✅ 79

 2003-2004, by Seiji Mizushima, 51B

S01 B01 - Those Who Challange The Sun, by Kazuki Kakuta, 04.10.2003, 25min

Özlemişim diyebilir miyim? Hayır kesinlikle diyemem ama yaşlanmışız be baba onu diyebilirim işte. Gözüme farklı gelen birkaç kısım var. İlk bölüm baya baya bir çiğ köfte gibi fırlatıyor bizi hikayenin tavanına ve yine aynı bir çiğ köfte misali yapışıyoruz tavana. 20 dakikada aslında çok derin olan meramını anlatıyor ama baya da bir; ulan nasıl oldu, nerde oldu, ne oldu gibi soruları da ateşliyor içerde bir yerde ki bunun sebebi konuyu derinleştirmeden kendini anlatacak bir alana sahip olamayacağı gerçeği. İlk dakikadan zaten bir bruh moment yaşadım, daha açar açmaz nereye düştük moduna girdim. Sonra bir anda 3-4 yıl geçmiş ve anlık olarak daha hafif bir olaya geçiyoruz ama o hikaye de pek hafif değil bunu hem aynı bölüm süresince hem de seri ilerleyince daha da bir fark ediyoruz. Diğer bir bruh moment da hızlı hızlı pek çok temel ögenin anlatılmaya çalışılması olabilir. Sonuçta bu konulara daha derinlemesine diğer bölümlerde gelinecek ama burada da telaş halinde yapıtaşlarına değinme amacı var olduğu göze çarpıyor. 

Bu kartların açık ve hızlı oynandığı başlangıç bölümü kurgusu genel izleyici için çok yorucu ve itici olabilir. Zamanının kısıtlı olduğu bir pilot bölümde izleyiciye zıplaya zıplaya çok derin bir hikayenin ve sistemin özetini yapmaya çalışırsan "deli konuşuyor, konuş deli" konumuna çok hızlı şekilde düşülebilir izleyici gözünde. Fakat zaten daha önce izlemiş unutmuş biri için tam tersi etki yapıyor. Öncelikle kartlar açık olunca daha önce hangi kartları sevmiş hangilerini sevmemiştim hatırlamak daha kolay oluyor ve başlar başlamaz kafamda bir görüş oluşuyor bu anlamda pozitif bir etkisi var üstümde. Kartların hızlı oynanması da destede daha çok kart olduğunu ve temel şeyleri önden atmaya başlamazsa çok daralacağını falan ifade ediyor ki sıfır bilgili birine bile ne kadar geniş bir yelpazesi olduğu izlenimini verebiliyor. 

Bu kurgusal ve anlatı hızının ya da agresifliğinin bir sebebi de bölümün çok pasif agresif bir halde olması. Karakterlerin hepsinin üzerinde bir çok derin bir çok yüzeysel katman varmış gibi geliyor sürekli. Elric kardeşler çok derin hikayeyle başlayıp aptal anime karakteri hareketleriyle, Rose çok derin gibi gözüküp hop düz bir inanan olması gibi saniyeler içinde değişimler çok fazla. İlk bölümde böyle şeyleri görmek dizinin psikotik sorunları var herhalde dedirtip ilerleyen bölümler için korkutuyor fakat bunun sebebi de ilk bölümün aslında zaman çizelgesindeki ilk şey olmamasından kaynaklı diyebiliriz. Kitabı biraz ortasından okuyoruz ama kitap da kendini ortasından okutturmaya çalışıyor ikisinin dengesini sağlamak biraz güç oluyor haliyle.    

70
05.10.2020

S01 B02 - Body of the Sanctioned, by Kenji Yasuda, 11.10.2003, 25min

Eh, meh bir bölüm ama anlam arayacak olsan; toplum, umut, din ve kullanılma adına bir şeyler vaadediyor. Ama bu kısmını hiç parlatmıyor ancak arayan bulur bunları bir de derin değiller. Hala bir başlangıç bölümü havası var simyacılık konsepti üzerine bir tanıtma hala en hakim öğe haliyle tekrar izleyene biraz sıkıcı geliyor. Karakterleri tanıtmaktan hala uzak gibi de gelmiyor değil. Çok tekrar var gibi de geliyor ilk bölümden. Yavan bir bölüm.

60
20.10.2020

S01 B03 - Mother, by Shingo Kaneko, 18.10.2003, 25min

Ah bir çocuğun cesareti, bir çocuğun özlemi ve temiz kalbi. Sahip olduğun tek aileyi de kaybetmek ne boktan olsa gerek, bir de onu geri getirmeye çalışırken son ferdi de kaybedecek noktaya gelmek. Bir insan bir günde ancak bu kadar büyüyebilirdi herhalde. Edward öyle bir yaşlanıyor ki dizi hem bir çocuk saflığı hem de yetişkin ağırlığıyla sarmalanıyor (Bu da diziyi en özel kılan şey oluyor.). Savaşın ortasında değilse bile kaotik ve kötü yerlere evrilen bir dünyada yalnız kalmış iki kardeş olmak, düşünürken daralır insan öyle yorucu ve boğucu bir his. Karakterleri ilk iki bölüm hafif tanıtıp burada alın bir de şöyle bir şey var diye kafamıza fırlatmışlar. Bana kalırsa tasarım olarak kötü fakat etki olarak fena olmayan bir seçim. 

80
20.10.2020

S01 B04 - A Forger's Love, by Kentero Nakamura, 25.10.2003, 25min

Bir ara bölüm diyebilir miyiz, zannetmiyorum ama bölüm demeye de dilim varmıyor. Konu aslında içinde yatan ana sorun ile birlikte iyi şeyler yapılabilecek derinlikte. Simyacılık, sevgi ve materyalcilik (böyle değildir de bunun adı neyse) temelinde bir şeyler anlatıyor fakat olayı, yok aklını kaybetmişte, falan olmuşta, filan olmuşa bağlayınca bir boka benzemiyor. Damdan düşme efekti gene buram buram kaplamış bölümü. Bir de gereksiz hızlı da bir bölüm. Anlatacak şeyi anlatmamışsın düzgünce zaten bari olay örgüsüne biraz tat ver yok onu da hızlı hızlı yapıp geçmişler. Sanki yapmak istememişler gibi bir bölüm. 

40
10.11.2020

S01 B05 - The Man with the Mechanical Arm, by Shigeru Ueda, 01.11.2003, 25min

Hop babalar geldi, hoş geldi. Mustang etkisiyle bezeli ilk bölüm sonraki bölümlerin de habercisi. Adamın genel olarak kattığı akılın yanındaki komedik etkisi yadsınamaycak derecede fazla. Bu çocuk dizisi kıvamına bir anda yetişkin pratikliği ve zekası ekleyip daha sağlam bir şeye dönüştürüyor. Temaların da ağırlığı ve yetişkinliğini düşününce dizinin bu etkiye tahmin edilenden daha fazla ihtiyacı oluyor. O yüzden Mustang'in varlığı bizim bebelerle en iyi giden kombinasyon kesinlikle. İyi bölüm ama pek de konuşulası bir bölüm değil. Çocukların, yetişkinlerin dünyasına girdiğinin bir habercisi sadece. Önemli karakterleri tanıtması da bir ek olarak sayılır sadece. Zaten sadece bu parçalarıyla bir şeyler vaat ediyor. İkinci bir izlemeye pek gerek olmayan bir bölüm çünkü duygusal bir şey barındırmıyor veya bir şey düşündürmeye itmiyor. Kendi halinde bir bölüm. 

70
10.11.2020


S01 B06 - The Alchemy Exam, by Johei Matsuura, 08.11.2003, 25min

Bu bölümün Brotherhood hali kalmış aklımda. Bu da kötü bir bölüm değil ama kafamda ottan bok çıkıyorun ötesine pek geçemiyor. Hughes'in ailesini tanıma, Nina'yla tanışma, karakterlerin hala çocuk oldupuna yapılan vurgu ile de aslında boş bir bölüm değil fakat vücut alışmış artık etki etmiyor bana. Neyse sonraki bölümde travmatik bir şey yaşansın da dizinin kıvamı biraz daha artsın. 

60
30.11.2020


S01 B07 - Night of the Chimera's Cry, by Kenji Yasuda, 15.11.2003, 25min

Ya baba bir anda nerden nereye geldik ya. Bunu yazan birinin akli dengesi iyi olamaz bence (abartmayalım o kadar da). Bu nasıl bir aymazlık nasıl bir kötücülük amın kodumunun manyağı (yazana değil karaktere). Bir de daha bunun ilerisi puuu. Diğer seriyle karşılaştırınca buradaki daha ağır geliyor hep. Öteki serinin tek yanlış yaptığı şey bu kısım olabilir. Benim bu izlemede farkettiğim ise askeriye kısmındaki ayrılıkların aslında çok önceden belirgin bir şekilde gösterildiği oldu. Daha önce izlediğimde daha geç kavramıştım. Normalde tekrar izleme sebebiyle etkisi baya düşük ama biraz kayırma yapıyorum bu seferlik. 

90
30.11.2020


S01 B08 - The Philosopher's Stone, by Yoshito Hata, 22.11.2003, 25min

Ve Edward, Fullmetal olur. Bu bölüm bence hem ara bölüm hem de ana bölüm arasında bir tada sahip. Ne bir filler kadar boş ne de tam bir bölüm kadar dolu. Onun yerine hızlı, hafif hafif öncesi olan, beklenmedik parçaları da olan ve uzatılsa, uzatılmak istense film bile olabilecek bir temaya sahip bir bölüm. He bir de diğer bazı bölümlerde de göze batmadan kullanılacak olan bu dedektif vari sekanslarında en iyisi. Ed'in dosya okuması, aracın izinden yolu bulması gibi şeyler çok çok basit ama tat katan detaylar. 

80
30.11.2020


S01 B09 - Be Thou for the People, by Atsushi Ootsuki, 29.11.2003, 25min

Karakter beee. Ed'in çocuk adamlığı hep çok hoşuma gitmiştir. Yıllar sonra da bu konuda farklı hissetmiyorum. Mükemmel bir insan gerçekten ama bir yanı eksik olsa yani çocukluğu ve yetişkinliği beraber olmasa bok gibi bir karakter olurdu kesin. Belki yetişkin tarafı tek başına kalsa çok başarılı bir kötü olabilirdi fakat iyi olmaya dair her şeyi çocukluğundan kaynaklı gibi geliyor bana biraz. Bu bölüm de gene ara bölüm olmasına karşın asker mevzuları sebebiyle orta derecede bir ana hikaye bağlılığı sağlıyor. Yüzeysel kısa ve iyi kalpli bir bölüm. 

70
05.12.2020


S01 B10 - The Phantom Thief, by Masakazu Hashimoto, 06.12.2003, 25min

Bu sefer pek gitmedi sanki. Çok çocuk kalmış hem de senaryo, hikaye anlamında baya içi boş bir bölümdü. Eğlenceyi de çiğlik üzerine kurunca hiçbir taraftan toplayamamış oldu kendini. 

50
05.12.2020

S01 B11 - The Other Brothers Elric: Part 1, by Kazuki Kakuta, 13.12.2003, 25min

Yalandan hiç haz etmem(yürü be paşam harbiden mi racon kesiyorum sanki ağza bak). Hem suçlu hem güçlüden nefret ederim (devam ediyor hala). Şiddetten ise mutlak surette kaçınırım (niye böyle olmuş ki bu çocuk). Heh işte bu bölüm saydığım her şeye ters. Tamam kötü bir bölüm değil ama bu kadar ters karakterler bu kadar ters olaylar biraz aşırı üstüne gitmekle kolaycılık arası bir şey olmuş. İlerisi için az da olsa önemli bir bölüm ama her şeyi bir kenara bırak yarım bir bölüm. Diğer parçası çözüm kısmını barındırdığından daha bir derleyip toparlıyor haliyle eldeki bitmemiş bölüm beni biraz irite ediyor. 

60
05.12.2020


S01 B12 - The Other Brothers Elric: Part 2, by Masakazu Amiya, 20.12.2003, 25min

Meh. İlk kısmı gibi bundan da pek bir şey beklememek lazımmış onu unutmuşum. Biraz dizinin gerçekliğinde uzakta çiçekli böcekli bir şey gibi hissettiriyor. Yani yüzeysel kalıyor. Bu diğerlerinden farklı olarak derinleştirmeye de pek uygun gibi gelmiyor bana. Daha ne anlatabilir ki. 

55
05.12.2020


S01 B13 - Fullmetal vs Flame, by Masahiro Ando, 27.12.2003, 25min

Gene uzun bir ara sonrası beraberiz. Ne zaman bu diziyi tekrar izlesem hep bir yerinde kopuyorum ama bu sefer kafaya koydum bitireceğim. İnsan tekrar izleyince dizideki pek çok nokta öneminin ve değerinin yitiriyor fakat tekrar izlemek yeni düşüncelere de yol açabiliyor. Onun dışında bu dizi hakediyor yazılmayı ve bir günlük sayfası olarak burada bulunmayı. 

Bu bölüm mesela Ed'in aslında ne kadar çocuk olduğunu tekrar hatırlatan bir bölüm. Ed önceki serüveninde şehre iyilik yaptığını zannederek ayrılmıştı fakat kötülük yüklü bir evrende bazı iyiliklerin daha kötü durumlar doğurabileceğinden habersiz bir şekilde hayatına devam ediyor. Tabi yaşananlar için Ed'i suçlamak çok büyük yanlış olur nasıl olsa bir şekilde yaşanacaktı bunlar fakat Ed'in çocukluğu burada kendini suçlamaktan geri durmayacağını ve hatta durumdan aşırı etkilenip ileride yapacağı iyiliklerden de vazgeçmesine geri durmasına itebileceği çok belli oluyor. Yani bu kadar kötülük içerisinde Ed'i iyi insanların arasında tutabilmekte çok başarılı davranıyor dizi ve bunun en önemli ararcı daha önce de bahsettiğim Mustang ve diğer bir kaç yetişkin tarafından çocuklukları korunarak sağlanıyor (bir yetişkin hariç ondan pek hazzetmiyorum bu amaçla davranıyor olsa bile). Dövüş de fena değil bu arada.

73
16.09.2021


S01 B14 - Destruction's Right Hand, by Tarou Iwasaki, 10.01.2004, 25min

Çok anime bir bölüm. Bu nasıl şikayet diyeceksen eğer bu dizi bence çok gerçek temaları sebebiyle önemli ama şu anime sancılarını bir türlü bırakamadığından büyüyememiş bir bölüm. Hangi nokta olduğunu hatırlamıyorum ama dizide bir noktadan sonra ciddiyet baya bir artıyor. O kısımdan sonra pek böyle şeyler yazamayacağımı tahmin ediyorum. Ciddiyetsiz bir bölüm. 

53
16.09.2021


S01 B15 - The Ishbal Massacare, by Kenji Yasuda, 17.01.2004, 25min

İşte ayı gibi iyi bir bölüm. Neden çünkü geçmiş var, şimdi var, gelecek ile alakalı şeyler var. Ana konunun derinleştiği ve normal bir izleyici için konunun çok da tahmin edemeyeceği bir yere gideceğinin ilk izleri. Duygu olarak da çok yoğun bir bölüm. Vazgeçmişlik, nefret, öfke, feda ne ararsan var. Böyle şeyler yapmaya çok uygun ve bunu oldukça çok da yapan bir dizi olduğu için bu animeyi seviyorum. 

88
18.09.2021 


S01 B16 - That Which Is Lost, by Masakazu Hashimoto, 24.01.2004, 25min

Nefes aldıranlarda bugün. Eski askerle olan muhabbet gerçekten bir nefes almayı gösteriyordu. Özellikle birkaç saniye sessizce oturulup kimsenin konuşmadığı kısım baya baya iyiydi. 

76
18.09.2021




S01 B17 - House of the Waiting Family, by Kazuki Kakuta, 31.01.2004, 25min

Harbiden derin duyguların dizisi. En azından benim için öyle bir havası var. Bırakıp gitmek, geride ve geçmişte insanlar bırakmak, yegane görevin için yalnız başına çabalamak. En güzeli bunları çok salt ve öz vermelerinde. Bunca şeyi 20 dakikaya sığdırmak harbiden güç iş ki hala animecilik yapmaktan, ciddiyeti bozmaktan geri durmuyor. Bir de buradaki duygular o kadar gerçek ve insana özgü duygular ki gerçekten mest oluyorum izlerken. Bu bölüm bu açıdan bence özellikle ayrı bir noktadaydı. Çünkü karakterlerin hepsi sıradan insanlar gibiydiler dünyanın ve simyanın fantazyasını kenara koyarsak. Ki bu sadece o dünyadaki büyü yapamayan insanlar gibi bir sıradanlık değil, gerçek kanlı canlı bu dünyanın insanı gibiydiler o küçük anların hepsinde. Sıradan insanın hikayesi en önemli olandır her zaman, hikayelerinde en güzeli hep sıradan insanlarındır. 

95
18.09.2021


S01 B18 - Marcoh's Notes, by Atsushi Ootsuki, 07.02.2004, 25min

Ooo ne kadar büyük bir gelişme. Tabi hatırlamıyor olsaydım. Ya ben bunu izleyeli milyar yıl oldu nasıl her boku hala hatırlıyorum. Ulan hani unutmamak için yazıyorduk, zaten unutmamışım ki. Ross'a olan nefretimi bile hatırladım valla. Ulan askersiniz adamın yaptığı her boku biliyor olmanız lazım çoktan. Onu geçtim adam istediği kadar çocuk olsun aga bu bir State Alchemist'tir ya bu kadar küçük bakılır mı. Bu karaktere verilen aşırı anaçlığı hiç çözemiyorum.

53
18.09.2021


S01 B19 - The Truth Behind Truth, by Tamaki Nakatsu, 17.02.2004, 25min

Önemli bölüm olmakla beraber en nefret ettiğim bölümlerden birinin de habercisi. Al çok yakında bir varoluş krizine girecek ve kendisi için her boku yapmış, yapan ve yapacak olan abisinden şüphe duyacak, diklenecek. Şu olay benim acayip sinirimi bozuyor, yıllar geçti hala unutamadım. Bir de Ross'un aşırı çiğ anaçlık karakteri de iyice sinirime dokunmaya başladı. Ben büyüğüm sen çocuksun lakırdamaları deli ediyor beni. Hayır adam bir de rütbe olarak sen yukarda lan valla askerliğini de yakacaksın yapma aq şunları. Yardım etceksen et, etmiceksen siktir git en azından dırdır etme amcık. Neyse sinirlendim yine. Bir de Ed saf mısın oğlum sen zaten herkese sözlü olarak söylüyorsun ve önemli de bir bilgi niye haritaya çiziyorsun salak adamlar yanında zaten göstersene elinle haritada. Bir ek daha Scar'ın kolunun kitap okumak gibi bir özelliği olması aşırı saçma değil mi. 

54
18.09.2021


S01 B20 - Soul of the Guardian, by Tarou Iwasaki, 21.02.2004, 25min

İyi dövüş ama hala Alphonse'nin bir deliye inanıp, abisinden şüphe etmesine akıl sır erdiremiyorum. Tam bir çocuk gerçekten. Ya bunun bile bir mantıklı açıklaması var daha da sinirim bozuluyoe bu yüzden. Al kaç yaşında 10 mu 11 mi.

58
19.09.2021

S01 B21 - The Red Glow, by Masahiro Ando, 28.02.2004, 25min

Edward yapma olum. Yapmıyorsun da zaten ama bunu yapmayı düşünmen bile çok üzücü. Yine ana etkeni sürpriz olan bir bölüm olduğundan etkilenemedik. 

60
19.09.2021

S01 B22 - Created Human, by Masakazu Hashimoto, 06.03.2004, 25min

Heee sırf bu işi yapsın diye Ross'a aşırı ötesi anaçlık vermişler. Çok küçük ama çok önemli de bir görev (yersen). Zaten insandan da simyacılık yapılmaz aga. Evlad hem kendini böyle bir pisliğe sokmuyor hem de herkesleri kurtarıyor yetmiyor Scar'a da hafif bir feyz veriyor. 

66
19.09.2021

S01 B23 - Fullmetal Heart, by Kenji Yasuda, 13.03.2004, 25min

İşte o bölüm. Ulan salak Alphonse, bunca şeyi abin niye yaptı lan. Olum adam rahat rahat yaşar lan bi kol bi bacak ki ikisinin de yerine iş gören prototipleri var adamın güzel güzel yatar adam. Ya da ne bilim seni sıfır zihinli falan yaratır salak çocuk. Tamam niye öyle böyle de, niye orda konuşmadın de ama kaçma amına koyayım ya. Adam insan feda ediyordu gözünün önünde yuh be kardeşim. Vallaha ayıp billaha ayıp.

50
19.09.2021

S01 B24 - Bonding Memories, by Yoshinori Odaka, 20.03.2004, 25min

Senin anan kör kör. Beni anlamıyo musun ana kör lan kör. Sarı ikili sizin ananızda töbe bismillah bir şey böyle ıslak ıslak vıcık vıcık ama çok takılmayın şimdilik. Çok yavaş bölüm napalım anca bu kadar.

53
19.09.2021

S01 B25 - Words of Farewell, by Kazuki Kakuta, 27.03.2004, 25min

Hughes'ün bu tip bilgileri açıklamak gibi bir huyu olmadığını bilerek izleyince biraz tat kaçıyor ama onu unutup yaklaşınca çok fena bir bölüm. Yani dönen işleri düşününce Türkiye mi acaba buradaki ülke diye düşünmekten kendimi alamayorum. İç yapılanmalar, hayaletlerle savaşmalar, kendi içinde düşman yaratmalar falan falan. Sevdiğimiz bir abimizdi. Mekanı cennet olsun.

75
19.09.2021

S01 B26 - Her Reason, by Tarou Iwasaki, 03.04.2004, 25min

Tüm dünyanın derdi tasası bitti neymiş efendim Winry hanımın mekanikliği niye övülmüyormuş. Ed'in götünde ayı bağırıyor, karı saatini çaldırıp kendini görünür kılmaya çalışıyor. Ve bu bölüm sırf "Automail'ler sevgiyle yapılır" lafını duymak için izliyoruz. Ağam bırakın bizi gidelim. 

30
19.09.2021

S01 B27 - Teacher, by Masahiro Ando, 10.04.2004, 25min

Yemin ederim ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Daha fazla bir şey yazmak istemiyorum düşünmek istemediğim şeyler düşündürüyor.

95
20.09.2021




S01 B28 - All is One, One is All, by Shigeru Ueda, 17.04.2004, 25min

Evrene, dünyaya ve hayata dair alınabilecek en objektif görüş budur sanırsam. En kolay bulunan da en kolay unutulan da gene bu görüştür eminim. Lisedeyken böyle bir şeyi düşünmek benim tek başıma yapabileceğim bir iş değildi, o yüzden pozitif bir etkisi vardır bana. Şimdi yıllar sonra izleyince tekrar bunları hatırlattı bana ve bir hava aldırdı diyelim ama bölümün kendisi hava alamıyor gibi. İnsan biraz daha düşünmeye uygun ortam olması için sakin bir hava bekliyor fakat gene dolu aksiyon var. Bir de ana hikaye dolu dolu ilerlemeyi beklediğinden sanki arkandan bir şey koşuyormuş hissi/stresi de var. Sanki dolu bir takvimde çıkılan tatil gibi rahatlasan stres rahatlamasan stres.

96
20.09.2021

S01 B29 - The Untainted Child, by Tamaki Nakatsu, 24.04.2004, 25min

Ve her şey bir anda ne oluyor amk moduna gelir. Çok ama çok fazla mevzu var vallaha 20 dakika yetmiyor.

72
22.09.2021

S01 B30 - Assault on South Headquarters, by Masakazu Hashimoto, 01.05.2004, 25min

Gene bir dolu mevzu. Ne yazsam olmayacak. Çok bilindik şeyler gibi geliyor şuan. İlk defa izlesem aga neler oluyor diye heyecanlanırdım ama iyi kötü her boku hatırlıyorum şimdilik. Bu da haliyle etkiyi azaltıyor özellikle ilerleme ve sürpriz üzerinden bir etki arıyorsa bölüm. Tekrar izlemenin laneti. 

73
22.09.2021

S01 B31 - Sin, by Kenji Yasuda, 08.05.2004, 25 min

Çok fazla şey çok az zaman.

70
22.09.2021


S01 B32 - Dante of the Deep Forest, by Tarou Iwasaki, 15.05.2004, 25 min

Mewzu. Valla ne yazıcam artık hiç bilmiyorum. Hatıralarımı tazelemekten başkası değildi bu bölüm ve bunun gibi hikayenin ilerlediği bölümler. Kesinlikle kötü değiller ama yok hükmünde gibiler bana. Ne yapayım Al'ı kaçırdılar diye ah vah mı edeyim. 

70
22.09.2021

S01 B33 - Al Captured, by Kazuki Kakuta, 29.05.2004, 25min

Greed'in en büyük korkusunun ölüm olması (ki neredeyse ölümsüz aslında) ve en kolay ölen Homuculi olması ve bunu kabullenen tek homunculi olması. İyi karakter ama çok az görüyoruz. Brotherhood'daki hikayesi de buradakinden kat be kat daha iyi. 25. bölümden sonra gelen hız çok ayrı bir his getiriyor diziye. Hem sıkıcı şeyleri hem de animecilik denemelerini azaltıyor ama bunları azaltmasına rağmen 20 dakika içinde yeterli zamanı bulamıyor ve sürekli olarak depar attırıyor bölümlere. Öyle olunca da insan ister istemez daha yavaş, daha uzun, daha derin, daha dolu anlat demek istiyor diziye.  

71
22.09.2021

S01 B34 - Theory of Avarice, by Jun Fukuda, 05.06.2004, 25min

Greed büyük karakter abi. Bu serinin yeni seriden en büyük eksiği kesinlikle bu adam. Öteki seride çok çok daha fazla bölümü ve derinliği var. Burada sanki zaman yetmemiş gibi abime. Ama birkaç bölümde bile ne kadar kaliteli olduğunu göstermeden gitmemiş. Bir kere ölmeyi kabul ediyor adam bu çok büyük bir karakter gelişimi ki bu gelişimi 1 bölümde yapıyor yine de eğreti durmuyor. Çok önemli bir bilgiyi de verip gidiyor harbi büyük karakter. 

78
24.09.2021

S01 B35 - Reunion of the Fallen, by Masahiro Ando, 12.06.2004, 25min

Ortalama bir bölüm yine. Lust'ın karakteri garip gibi gözükse de hiç öyle olmayan yüzeysel bir karakter o yüzden onun hikayesi benim pek ilgimi çekmiyor. Burada  Lust ile ilgili ufak ama güzel olan tek şey kendine inanmayan birine kendini aşık etmesi. Yani kendine inanmayanların, şehvet ve arzuya aşık olması durumu. Bir yerden tanıdık geliyor ama nerden. Böyle insanlar kendilerinde eksik olana yani arzuya öylesine aşık olurlar ki karşısındakinin artık ne olduğu umursanmaz. (ki zaten arzu sadece kişilere ait ya da seksle alakalı bir şey de değildir. insan  yaptığı işe de bir arzu duyabilir.)

73
24.09.2021

S01 B36 - The Sinner Within, by Masakazu Hashimoto, 19.06.2004, 25min

Irkçılık, savaş, savaş suçu, katliam, insanları kurban etme hepsinden tadımlık var bu bölümde. Irkçılık daha ana temelde. Hatta kızıl gözlerin trenle kamplara götürülmesi falan baya baya tanıdık durumlar. Onun haricinde Ed'in de içindeki ırkçılığı fark edip anında üstesinden gelmesi, iyi bir karakter olarak kötülüğü affedecek konuma gelmesi ve bu sayede kötünün daha kötü şeyler yapmasının üstesinden gelmesi gibi çok büyük bir karakter gelişimi sergiledi. Ve bunu 3-4 cümle ile yaptı. Hep derim çok iyi dizi diye ama bu kadar tekrar etmeye (re-run olarak) de gerek yok sanki. 

77
24.09.2021

S01 B37 - Flame Alchemist, The Bachelor Leutenant and the Mystery of Warehouse 13, by Shingo Kaneko, 26.06.2004, 25min

Filler, filler, filem mi yanağınızdan öpem mi filler böyle biter mi. Zorla izle diye sona koydukları şeye bak. Hem önemli, hem önemli değil gibi ama filler yani garip saçma sapan bi bölüm. Tabi daha çok filler ve saçmalık haliye çöpümtrak. 

43
24.09.2021

S01 B38 - With the River's Flow, by Tarou Iwasaki, 03.07.2004, 25min

Nasıl yani Sloth annelerimiymiş. Vııııııııııııııııııışşşşşşşşşşşşşşşşşş.

70
24.09.2021

S01 B39 - Secret of Ishbal, by Kazuki Kakuta, 10.07.2004, 25min

İşler çok ciddileşiyor. Şu an ayakları yere basan bir ciddiyet var. İlerleyen zamanlarda bunun bir-iki üst seviyesi daha var ama bunu ilginç yapan şey yaşanan şeylerin garipliği. Bu kadroyu Reeole'de topluca görmek de ayrı bir zevk. Her şey başladığı yere dönüyormuş gibi oluyor, izleyene de bak kaç bölüm geçti nereden nereye geldik hikayede diye düşündürüyor. 

74
24.09.2021

S01 B40 - The Scar, by Kenji Yasuda, 10.07.2004, 25min

Anasını sikim böyle bölüm mü olur. Martel'in Al'ın içinde ölmesi... ve en general adam tarafından öldürülmesi... ve en general adamın aslında zındık olması. Bu bölümü çok uzun zamandır beklediğimi belirtmeliyim. Çünkü burada yaşananlar hem geçmiş hem de şu an yaşananları çok anlamlı kılıyor. Haliyle boşuna izlememişim hissi eski bölümleri sarıp yeniden izleyen içinde artık herkes her şeyi az çok biliyor noktasına getiriyor. Mesela Al'ın da çocukluğu aslında bir nevi siliniyor burada çünkü travmaya bak. Diğer tarafta Edward'da duydukları gördükleriyle falan var ki onlarda kötülüğün artık arşa çıktığı kısımlar. Bu diziyi de güzel yapan şey kötülüğünün yoğunluğu ve güzelliği. Gerçek dünyada ki ile aynı kötülüklerin bağlamlarının değişmiş hali olması, insanın doğasına sinmiş 7 günah ve ırkçılığı, vahşiliği, nefreti vesayire ne bok varsa anlatması çok özel bir his veriyor. 

83
24.09.2021

S01 B41 - Holy Mother, by Tamaki Nakatsu, 24.07.2004, 25min

Son sahne çok hoş değil mi. Gene çok mevzu var. Ciddili bölüm ama tekrar. Lan tekrar izlemek ne zor bir şeymiş ya. 

74
24.09.2021

S01 B42 - His Name is Unknown, by Masakazu Hashimoto, 24.07.2004, 25min

Binlerce insana acılar çektirmiş bir kurumda çalışan yüzlerce kişiye üzülünür mü? Üzülünür be amına koyayım ulan Archer bok var savaş da savaş savaş da savaş. Aldın mı eline savaşa aptal amcık kimse Ed'i dilemesin zaten aman işe yarar falan. Scar'ın ölümü Alphonso'yu kurtarışı, Lust'ın neredeyse insani bir hale gelir gibi gözükmesi çok ağır ama başarılı bölüm.

84
25.09.2021

S01 B43 - The Stray Dog, by Masahiro Ando, 31.07.2004, 25min

Ateş adam sana bu dizide çok ayıp ediyorlar. Çok iyi karaktersin ama Armstrong'dan daha az ekran süren var. Neyse sonda bişiler yapıyosun da süren biraz artıyor ama şu zamana kadar bu kadar az süre almayı hak edecek bir karakter değilsin. 

77
25.09.2021

S01 B44 - Hohenheim of Light, by Tarou Iwasaki, 07.08.2004, 25min

Titanların savaşı.. ama çürüyen titanlar ve baya benciller.

74
25.09.2021

S01 B45 - A Rotted Heart, by Kazuki Kakuta, 21.08.2004, 25min

Ah, ah, ah salak oğlum benim sen ne zaman abinin sözünü dinlicen. Yetmedimi kaç defa bu boku yediğin tamam en iyisi sensin aferim sana.

70
25.09.2021

S01 B46 - Human Transmutation, by Shigeru Ueda, 28.08.2004, 25min

Ne bekliyodun küçük salak sence ne olacaktı ki.

70
25.09.2021

S01 B47- Sealing the Homunculus, by Shingo Kaneko, 04.09.2004, 25min

Alphonse seni iki gram olan beynini sikeyim bi tane abin var onu da dinlemiyosun. Her şeyi geçtim sanki 50 bölümdür bu kadar kötü insan ve kötülük arasında geçmemiş gibi hala her gel diyene hem hıyar hem tuzla gidiyorsun. Gerizekalı herif.

55
25.09.2021

S01 B48 - Goodbye, by Masakazu Hashimoto, 11.09.2004, 25min

Evet

70
25.09.2021

S01 B49 - The Other Side of the Gate, by Tamaki Nakatsu, 18.09.2004, 25min

Şu bağlama hep hoşuma gitmiştir. Normal bizimkine benzeyen ve bizimkinden çokca ilham alan bir dünya olması ve bu dünyanın simyalı dünyayla bağlı olması, bir de yetmezmiş gibi normal dünyanın konuya en uygun dönemi ele alması mükemmel ötesi mükemmel seçimlerin bir araya gelmesi gibi. Öyle herhangi bir zaman değil, savaşların en büyüğü zamanına denk gelmesi tek kelime ile mükemmel. Büyülü dünyada savaş, kan, günah ve vahşet buraya gel burada da aynıları devam ediyor. Bunları yarattığı süreklilik ve harmoni gereksiz yakışıyor diziye. 

89
25.09.2021

S01 B50 - Death, by Masahiro Ando, 25.09.2004, 25min

Harbiden death. hem de birkaç defa. 

83
25.09.2021










S01 B51 - Laws and Promises, by Kazuki Kakuta, 02.10.2004, 25min

Bu diziyi bu yüzden Brotherhood'dan daha çok seviyorum. Bu mükemmel olmayışını, eksik oluşunu o kadar iyi pazarlıyor ki diğerindeki mükemmele yakın kurgulanmış iyi aktarılmış ve kendine çok daha uygun bir sonla bitmiş şeyden daha kendime yakın buluyorum. İki dünyanın birbirine bu kadar uyumlu şekilde bağlanması da beni delicesine mutlu ediyor. Ölümsüzlüğü arayanlarla büyüyü ve tanrıyı arayanların bağlanması, paralel evrenle bağlanması, çoğu şeyin kendi stilinde açıklanabilmesine karşın hala açıklanamayan şeylerin oluşu ve bunu kabullenip kendi sonunun bir parçası yapması beni mest ediyor. Ki dizi hiç de öyle başlamıyor, ne kadar ağır bir gerçeklikle bezeli de olsa iki çocuk sanki tüm dünyayı kurtaracak çiçeklerle bezeli bir dünya yaratacak her şey en optimum şekilde bitecek gibi bir his veriyor. Fakat bu mükemmel olmayan sonla dizi kendine daha uygun bir alan buluyor ve iki kardeşi sürekli birbirlerini aradıkları bir nevi bir döngüye koyuyor aynı birin tüm tümün bir olduğu gibi bir döngü. Döngü filmde bozuluyor mu hatırlamıyorum fakat son bölümdeki iki dünya arasındaki döngü bile benim için yeterli. 

Bir de naziler, dünya savaşı, kültistler falan birbirine cuk oturan kültür olarak da birbirine bir şekilde bağlı olan nüanslar olarak sonu ap ayrı bir seviyeye getiriyorlar. İnsanın günahlarının temelinin hep aynı olması, farklı hayatlar yaşayan veya farklı evrenlerde yaşayan günahkarların özlerinde bir oldukları ve içerde bir yerde hep aynı hislerin olması hem bir ürün olarak hem bir anlatı olarak o kadar iyi bir anlama oturuyor ki son kısım büyüdükçe büyüyor. Sanki mükemmel bir insan gibi aydınlık tarafı olduğu kadar karanlık tarafı da çok özel olan bir dizi olarak bitiyor. 

98
25.09.2021


Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shambala (2005) 
by Seiji Mizushima        1h45min

Çok güzel diyemem ama yakışıyor diyebilirim. Zaten daha önce nüansların ne kadar uygun olduğunu söylemiştim. Burada da onun üzerine daha fazla eğilerek bağlanmış her şey. Fritz Lang'lar, Hitler'ler falan çok uygun olmuş. Ama asıl güzel olan kendi mükemmel olmayan halini bozmaya çalışmamış ya da mükemmel olmaya çalışmamış. Sonuç olarak Ed geri dönemedi. Hatta bırak dönmeyi adam savaş çıkardı binlerce insanı öldürdü dolaylı olarak da olsa. Sonuç ne oldu tamamen o dünyadan sürgün edildi ama artık tek başına değil en azından. Kesin başka yolu vardır dönmenin ama ikilinin amaçları artık birbirlerine ulaşmaktan başka bir dünyaya ulaşmaya evrildi ve görev aşkıyla yollarına devam edecekler. Hem mutlu hem de mutsuz bir son. Kendi dünyalarında savaş çıkarmış olabilirler fakat bir yandan da normal dünyada savaş çıkmasının önüne geçmiş oldular. Dediğim gibi çok özel veya güzel bir film değil fakat diziye çok yakışan bir son seri için. Tek başına baksan eksiklerini görmek çok kolay olur fakat bu düzende iyi işliyor. 

78
26.09.2021


Son Eklemeler / Genel Değerledirme 

Re-run yapmak ne kadar zormuş ya. Hayır bir şeylerin etkisi o kadar kaçıyor ki biraz dayanılmaz olabiliyor maalesef. Ben filmleri terar izlerken hiç böyle şeyler yaşamıyorum nedense filmler beni mahvediyor. Mesela şuan GOT 1. sezon izliyorum yoruluyorum gerçekten ki en sevdiğim serilerden biri en azından birkaç sezonluğuna ve ilk sezonda onlardan biriydi. 

Neyse FMA güzel dizidir puanlamalarda biraz canına okumuş olabilirim ama daha ortalama almadım hemen alıp geleyim bir saniye. buldum kötü bir ortalamaydı o yüzden son bölümü çarpı 5 oranında hesapladım öyle bir puanlama oldu bu seferlik. Çünkü malum ben bu seriyi seviyorum. Sevmesem zaten izlemek için bu kadar çaba sarf etmezdim bence önemli bir seri. Ayrıca benim için önemli bir seri. Evet anime evet çok anime ama güzel abi. Bu süreçte uzun bir ara verdim. Yazması çok uzun sürdü buraya tekrar yazması da uzun sürdü hala işleri var resim falan çıkarıcam bölümlerden çok yorucu oldu ya. Burası bu kadar yorucu olmuyordu normalde. Ama kafam bir nebze olsun rahat. Bu seyfalarda olmasa harbiden üzerdi beni. Lisede izlediğim ve beğendiğim şeylerin etkisi çok farklı harbiden bir de o zamanlar tükettiğim şeyler arasında bir şeyler karalamaya başladığım ilk dönemde büyük ihtimalle FMA dönemine yakın bir zamandı yani ilk yazılarımdan birisi olma olasılığıda yüksek bir seri olmasıyla bir yere sahip. Şu an bu tip bağlantılar bana pek bir şey ifade etmiyor tabi ilk yazılarımın hepsi yandı gitti ama bana kattıkları tecrübeye önem veriyorum. Tamam yazdıklarım bir şeye benzemiyor, fikirlerimin çoğu yanlış ve okumaya değer değil fakat beni az da olsa farklı biri yapmıştır diye düşünüyorum. Ki ana kelimem bu olması lazım ben düşünüyorum abi. Bu boktan şeyin bile üzerine sayfalarca yazı yazacak kadar düşünüyorum. Bence günümüz Türkiyesinde büyük bir yetenek bu. Dünya ile karşılaştırıca hiç bir değeri olmayabilir ama küçük bir kazanç olarak sevinilme çokça hak ediyor. 

Farkettiysen dizi hakkında olabildikçe az yazmaya çalışıyorum çünkü üstünden 4 ay geçti. Ayrıca artık sıkıldım dizi hakkında yazmaktan da. Dizi izlemeyi sevmediğimi de tekrardan hatırlamış oldum bu dönemde. FMA işte ne diyim.

79
15.12.2021


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64