The Revenant ✅ 47

 2015, by Elajandro G. Iñáritu, 2h36m

Bir filmin tek albenisi sahiden Di Cabrio ayıyla dövüşüyor olabilir mi? Olabilirmiş. Bir kere baştan söyleyeyim aşırı kolaya kaçılmış ve hiçbir şey (neredeyse hiçbir şey) anlatmayan bir film. Ama sürekli bir şey anlatacakmış gibi duran da bir film. O kadar anlamsız ki ya nolurdu bir narative derinleştirici öge olsa ama maalesef hiçbir şey yok buna dair. Nasıl oluyorsa sürekli hayatta kalan bir adamın intikam hikayesi ve bu çok anlamsız. 

İnsan ölmesi zor bir varlık olabilir çoğu örnekte (tam tersi çok kolay ölen de olabilir bu arada) ama bu şartlar altında Glass bu kadar uzun yaşayamaz abi. Ayı zaten götünü başını her yerini parçaladı ölmedin, o kadar soğukta kaldın hipotermiden ölmedin, boğazın delik hava kaçırıyorsun ölmedin, 20 metreden atla aşağı düştün ölmedin, çiğ et yedin günlerce hiç bi bok olmadı, yaraların iltihaplandı hala ölmedin, fransız saldırdı ölmedin, kızılderili saldırdı ölmedin, kendi adamın saldırdı ölmedin en sonda kendin karar verip ben öleyim artık yav dedin öldün. Kusura bakma da yok ebesinin amı ali sami. 

Tamam adamı intikam alana kadar yaşatacaksınız ama biraz anlamlı yaşatın be, biraz hikaye olsun. Ne bileyim kızılderili hanımda onla gelsin oradan bir hikaye kur ya da ötekilerle birleştir bir hikaye kur, oğlan vardı yancı onunla saklanan kızılderili ablayı birleştir hikaye kur ama bir noktada hikaye kur artık. Epic Survival hikayesi diye sadece aşırı ince ve yüzeysel bir intikam temasıyla, manzara doğa sinamatografisiyle bezeli aksiyonuyla kendini aklayamazsın ya. Hayır böyle bir film çekiceksen Di Cabrio'ya gerek yok. Getir yıllardır bu işi yapan Bear Grylls abimi o hayatta kalsın. Hem ayıyla dövüşmesinden kelime şakası yapar meme olursun al sana beleş reklam internette. Hatta bu yönetme de gerek yok getirin David Attenborough'yu o yapsın filmi hem daha iyi Manzara-Doğa çeker, arkadan seslendirme falan da yapar. 

Bir de aşırı politik ve tek tarafın katledilmesiyle biten, baya baya Amerika'nın naziliği olan bu Kızılderili katliamını nasıl 3 taraflı bir hale sokup aşırı derecede işe yarar ve apolitikleşmiş bir hale getirdiniz pes doğrusu. Filmde Fransızlar mutlak kötü, Amerikalılar kötü ama değil, Kızılderililer vahşi oldukları için kötü, e ana karakter hem Amerikalı hem Kızılderili gibi yani kötü, herkes kötü ama allem ediliyor kallem ediliyor Amerikalılar püri pak kalıyor. Nasıl mı? Amerikalılar diğer gruplardan daha fazla ekran süresine sahip ve ana karakter de onlardan biri, onların ekran ortasında olduğu bir şekilde başlıyor işler. Haliyle ilk Kızılderili saldırısında baya baya üzülüyorsun adamlara ve gösterilen vahşilik sebebiyle onların yaptıklarını meşrulaştırabilecek hale geliyorsun. Çünkü ilk saldırıyı temele indirgediğinde avcılıkla uğraşan, ailesi için para kazanmaya çalışan yani insan olan bir grup uslu ve zavallı Amerikalıya saldıran vahşi Kızılderililer katliam yapıyor gibi bir hava çıkıyor. Kızıllar bunu niye yapıyor çünkü şefin kızı kaçırılmış vay anam sebebe bak konu biraz ilerliyor şef aslında Fransız adamıymış kızı bulmak için onlarla anlaşmış yani kötüler birleşmiş, biraz daha ilerliyor vay efendim şerefsiz françualar aslında kızı kaçırmış şefi de tufaya getirmiş vay şerefsiz françualar vay salak kızıllar. Eee bir amerikalı kurtarmasın mı şimdi kızı kurtarsın kurtarsın. Tamam kızıllar saldırmış falan olabilir ama biz insanız aga çünkü amerika.  

Valla helal olsun bu kadar iyi bir tarih tekrardan yazımı başka memlekette yok. Bunu hiçbir şey anlatmayan bir filmde kızılderili ve amerika ilişkisinin partikülü dahi olamayacak derinlikteki bir uydurmada bile nasıl başardınız, nasıl haklı çıktınız valla aklım almıyor. Hayır sonu bile kızılderili kötüdür gibi bir şeye yorulabilir. Orada bile onlardan birine aşık amerikalı aşkına kavuşuyor, kızıllar da kızlarını kurtaran adama kenardan bakıyor. Duygusuz kızıllar aşk adamı amerikalılar. 

Yazdıkça daha çok sinir oldum biraz da iyi yan yazayım. Film dediğini yapıyor harbiden bir epic survival hikayesi hatta biraz fazla epic bence ama epic masal gibi olduğundan sineye çekelim. Sinematografi iyi, mekanlar güzel, Cabrio iyi oynamış, 2,5 saat ama sıkmıyor, benim aklıma da bundan başka bir şey gelmiyor. Bu filmi Academy Awards yazmış vermiş, kesinlikle en mantıklı açılama bu olurdu benim açımdan. Meksikalı adama yerli=vahşi=kötü alt metinli film çektirip hem meşrulaşmışlar hem de kendilerini sıyırmışlar konudan diğer taraftan da Cabrio'yu oscar ayısıyla dövüştürüp mutlu etmişler, e gökten de 3 elma düşmüş...


47
03.09.2021



P.S.: Aşırı saçma ve filmle bir alakası yok ama izlerken aklıma gelen bir fikri yazmak istiyorum. Neandertaller ve Sapiensler tarihin bir noktasında karşılaştığını daha doğrusu beraber var olduğunu biliyoruz ve Neandertallerin daha sonra yok olduğunu da biliyoruz. Bu ikilinin arasında etkileşim olmamış olması imkansız bence. Neandertallerin de kuzey - orta avrupa ve iskandinavya taraflarında yaşadığı tahmin ediliyor. Bu mantıkla Neandertal genlerinin bu bölgelerde daha fazla olmasını beklemek mantıksız olmaz. Bu mantıkla her ne kadar farklı Homo türleri olsa da kalan kısımları Sapiens olarak genellemek saçma olmaz. Şimdi zamanda tekrar geriye dönelim. Neandertallerin yok olma sebebi olarak en çok öne çıkan şey Sapiensin varlığı oluyor genelde fakat Neandetaller daha büyük bir beyine ve daha güçlü bir vücut yapısına sahipler. Haliyle Sapiensin farklı bir konuda onlara üstün gelmesi gerekiyor bu da genelde dillerinin gelişmişliği ile ilişkilendiriliyor. Neandertallerin de ticaret yaptığını biliyoruz haliyle onlarında bir dili olduğunu iddia edebiliriz. Hatta beyinleri daha büyükse muhtemelen daha komplike bir dile sahip olduklarını da sallayabiliriz. Tekrar günümüze gelelim, Avrupa ve İskandinavya'da hakim olan diller zengin ve komplike diller ama bir konuda ne yaparlarsa yapsınlar çok eksikler. Küfür. 

Yani diyorum ki İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Finlandiya falanlıların elegant güçlü ve akıllı atalarını 1000 tane Afgan, Afrika, Irak, Türkiye, Mısır, Suriye falanlının atası " amk soğuk sarı gavatları, sizin karılarınızı çalıcaz karılarınızı" nidalarıyla tarih sahnesinden silmiş olabilir mi? Sapienslerin küfür icat etmemiş olma olasılığı sıfır bence. Yani kesin ana bacı girmiştir bunlar Neandertallere. Yazık kuzeyliler de şaşkınlıktan noluyo falan diyemeden almışlardır kafalarını ellerine. Sesli düşünüyorum sadece.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Hangover ✅ 64

Undecember ❌