Grand Theft Auto V ✅ 78

 2013, by Rockstar Games, 06.03.2022

Maalesef daha iyi olamamış bir oyun. Hemencecik sıkıntılı kısmına geleyim. Hikaye çok yatalak, kuma yapılmış ev gibi sanki her an yıkılacak gibi. Çok normal olarak GTA 4 ile karşılaştırıyorum ve 4'ten aldığım hazzın yanında bu çok sönük kalıyor çünkü oradaki haz sağlam temeller üzerine atılmış ve bir duygu ve duygular bütünü ifade etmeye çalışan bir hikayenin ürünüydü, en temelinde ise intikam yatıyordu. Buradaki temel ne diye düşünüyorum; arkadaşlık desen değil, intikam desen evet var ama çok çok basite indirgenmiş, bir şey hissettirmeyen bir intikam, sevgi değil, mutluluk değil, huzur hiç değil. Evet bunların hepsi az yada çok hikayenin parçaları olarak kullanılıyorlar fakat hepsi eser miktarda yapılan oyuna sonradan anlam katmaya çalışan bir tarzda. Oyunun temelinde tek şey var... Para. 

Evet para harici başka hiçbir şey sağlam ve elle tutulur değil. Her şey, tüm hikaye başından sonuna kadar sadece ve sadece para üzerine kurulu. Bu bir suç dünyası oyunu için mantıksız değil hatta en önemli şey fakat burada öyle yada böyle bir takım karakterleri anlatıyorsun ve suç dünyasını sadece kazanç üzerinden anlatarak dehumanize ediyorsun karakterlerin ağırlıklarını çıkarıp araçlaştırıyorsun ve para üzerinden ilerlediğin için bir şey de anlatamıyor herhangi bir derin tecrübe, his veya duygu aktaramıyorsun çünkü paranın hisleri yoktur para sadece paradır. Bu durum duyguların içini o kadar boşaltıyor ki geriye sadece onların tortusu, kabuğu falan kalıyor. Arkadaşlık, huzur, batma, çıkma, intikam evet varlar ama içleri boş. Para tek tetikleyici, tek amaç, tek sonuç. Bu sebeple 3 ana karakteri olan oyunun da tek karakteri para. Ne Franklin, ne Trevor, ne de Michael bir bağ kurabildiğim, bir sempati beslediğim karakterler olamadılar çünkü içleri boş. Her şeyin somut materyal kazançları amaçladığı bir oyunu aslında ona hiç yakışmayan bir sonla bitirdim ve bu bile oyuna bir anlam yükleyemedi. 

Bu kadar iyi oynanışa sahip bir oyunu bu hikayeyle baskılamak ve çok çok sıradan bir hale getirmek gerçekten üzücü bir durum benim açımdan. Aklıma her seferinde Niko'nun ayakları yere basan, samimi ve en önemlisi insani hissettiren intikam hikayesi gelmeden edemiyorum. Bir de buna bakıyorum içi boş yaldızlı bir kutu. Mükemmel oynanış, süper görsellik ama naratif değeri sıfır. (ki olaylar açısından bakarsak çok da potansiyelli). Mükemmel olan kısımlarını daha da derinleştirmeye gerek yok gibi sanki çünkü kaç yıldır hala oynanan ve en önemlisi talep edilen bir oyun olması mükemmelliğini gösterir nitelikte. Endüstrinin çok çok üstünde bir iş yaptıklarından hala standartların üstünde bir oyun o bakımdan. 



78
24.03.2022

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Hangover ✅ 64

Undecember ❌