Borderlands 3 ✅ 78

 by Gearbox Software, 2019, 23.06.2023


İyi bir oyun mu, iyi oyun. İyi bir Borderlands oyunu mu, meh. Bir şeyler anlamsızca eksik. Modernleşmeyi iyi başarmış ama kimliğini kaybetmiş gibi. Senaryo iyi ilerlemiş ama ikinci oyundaki kadar kişisel hissettirmiyor. 

Borderlands serisi belki çok da bunu amaçlamadan alt alta iyi bir evren oluşturdu. Bunu ilk iki oyunda ana senaryoya çok yüklenmeden ışıkları çok hikayeye çekmeden yan şeylerle oynanışın ardına saklayarak falan yaptı. Bu sefer o önceki oyunlarda oluşturulan evren ana planda ana sürükleyici olmuş ama önde olmaya uygun bir şekilde değil yine yan öğe olmaya uygun yani aslında önceden olduğu gibi sunulmuş fakat ön planda olmayı yan ürün olmamayı bir şeyin arkasına saklanmamayı pek kaldıramamış. De Leon, onun çocukları, kültler falan bir şeyler varlar, önümdeler, önemliler ama çok uçucular. 

Bilemiyorum kafam çok karışık oyuna karşı. Bir şeyler yerine oturmuyor ama tam olarak ne oturmuyor çözemiyorum. Önceki anlattıklarımdan daha çok senaryo yönünde bir oturmama gibi gözüküyor çünkü oynanış gerçekten iyi aslında. Normalde bu serinin olayıdır şu kadar gazilyon silah var der bir noktadan sonra hepsi birbirine benzer ama bu sefer silahlar harbiden farklı, harbiden oynanışı etkiliyor. Bu arada oyunun eli de bollaşmış Legendary silah vermekten hiç kaçmıyor ki Legendary'ler gerçekten farklı hissettiriyorlar bu da oynanışa daha fazla çeşitlik katıyor. Haritalar güzel, collectible'lar tatlı, level desinglar güzel, mekanların kimlikleri güzel ama hala o bir şey yok.

Sanırım o şey ruhsuz karakterler. Evet Borderlands hiç karakterlerin üzerine düşmez aslında ama ilk oyundan bu yana karakterler o kadar içimize işledi ki artık önemli olan şey karakterler oyuncu için. Haritanın etrafına dağıtılmış üç beş ECHO değiller artık. İlk oyundan beri bağ kurduğumuz bir topluluk bunlar artık ama bu oyunda bunu kullanmak pek düşünülmemiş. Karakterlerin onca zaman ne yaptığı sadece koklatılmış, karakter gelişimleri geri planda kalmış, sadece bir ses birer NPC bir atılabilir parça olarak kalmışlar. Halbuki bu oyun seri adına farklı bir yön olmalıydı bence, karakterlerin daha ön planda olduğu, evrenin genişlemesini karakterlerin derinliği ile birleştirerek vermesi gereken ve oynanış pazarlamaktan öteye gitmesi gerek en bir deneme olmalıydı. Ama gelin görün ki yine sadece oynanış üzerinden varolmuş bir oyun ki onu bile tam olarak hissettiremiyor. İlk iki oyunu düşününce aslında sadece oynanış olarak düşünüldüğü ve hikayenin sonradan üstüne oturtulduğu hep belli oluyor fakat burada artık ana ürün oynanış ve hikaye olmuş fakat hikaye tarafı pek başarılamayınca yine oynanışa yüklenen ama ilk iki oyundan farklı olarak bu sefer dengesiz hissettiren bir oyun kimliği oluşmuş. Halbuki bu oyunda bu oyunda hikaye ve karakterleri öne çıkarabilecek her şey hazır. Senaryo, dünya, olaylar, karakterler her şey bu denemeyi yapmaya uygun ama elimizde olan gel gör ki yine sadece iki şey: loot and shoot. Evet bu serinin olayı bu ama artık bir değişiklik şart bence. Hala oynanış ağırlıklı sınırlı hikaye oyunu olmamalı çünkü artık bu durum seriyi baltalamaya başladı. Hikaye bir şeyleri vururken arkadan duyduğumuz sesten öteye geçmeli.

Bu geçişe dair hem ümitliyim hem de ümitsiz. Şöyle ki bu oyun bir sonraki oyunlar adına iyi bir adım, sağlam bir zemin çünkü hem oynanış hem senaryo hem de görünüş olarak oyun üstündeki o köhneliği atmış. Sırada artık sadece o oyun içi dengeleri düzgün şekilde ayarlamak kalmış bu yüzden ümitliyim. Ama bir yandan da ümitsizim çünkü Gearbox'un iyi yönetildiğini düşünmüyorum. Oyunun çıkışından önce çıkan haberleri az çok hatırlıyorum. Zaten o zamanlardan gözümden düşmeye başlarken bir de son dönemde DLC'den oyun yapmak ve kötü bir Telltale oyunu yapmaktan öteye geçemeyen bir firma konumuna düştüler. Tabi bu benim gibi oyun çevrelerini artık pek de takip edemeyen eğitimsiz bir göz tarafının düşünceleri. 

Bu oyunun da sonuna geldik. Borderlands 2'den daha kısa olmasına karşın çok çok daha uzun sürmüş gibi hissediyorum. Sanırım birazcık yorgunum ve bunun sebebi oyuna harcadığım zamana rağmen aldığım şeyin biraz yetersiz kalması sanırım. 



78
07.07.2023


P.S.: Bende bu oyunun DLC'lerini kaldıracak güç yok. Ana oyun yeter. 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Hangover ✅ 64

Undecember ❌