The Witcher 3: Wild Hunt ✅ 88

 by CD Projekt Red, 2015, 06.12.2023


#Eski bir dostla yeniden ama dostunu daha iyi tanıyarak karşılaşmak gibi.

Çok uzun sürdü. Aslında hala da sürüyor ama artık bir şekilde bir şeyler yazmak gerek. Öncelikle benim için mutlak olan gerçekle başlamak lazım. Bu oyun çok çok iyi bir oyun. Oynarken ilk ya da son fark etmeksizin iyi vakit geçirebildiğim, bana kendi içinde sunduğu her şeyden zevk alabildiğim (Skellige'deki smuglers cache'ler hariç) bir oyun. Dövüş, hikaye, seçimler, haritalar, görsellik, karakterler, kitaplar, gwent, ve tonla adlandıramadığım detayına girmeye gerek olmayan ama hepsinin standardının çok yüksek olduğu şeylerin oyunu. Bazen merakladırıcı, arada bir sorgulatıcı, çoğunlukla zevkli, eğlenceli ve içinde kaybolmalı bir oyun.

Peki mutlak olmayan ne daha doğrusu biraz daha negatif bir mutlak olan ne. İkinci oynayışım özelinde ilk oynayışımdan farklı olarak bu oyunun çok fazla olduğunu düşünüyorum. Standartları yüksek bile olsa bu kadar fazla, bu kadar geniş ve bu kadar uzun şeyler sunmak o kadar da optimal değil bence. Evet oyuna verdiğim para ile ilişkilendirilince aslında oldukça karlı bir oyun ama oyunları güzel kılan şey onların kar/zarar dengesi değildir, hiçbir zamanda olmamıştır. Evet oyuncular bunu öne koyabilir belki çoğu şirket oyunlara bu açıdan bakıyor olabilir ama oyun medyumunda iyi olmak adına çok çok küçük bir anlam ifade ediyor bu durum. Burada da ister istemez bu gereksiz olan uzunluk ve genişliği kafamda hep bununla birleştiriyorum ve bu oyunu diğer iki oyundan daha az özel kılan onlardan çoğu konuda daha geride olmasını sağlayan noktanın burası olduğunu düşünüyorum. Bu kadar geniş bir oyun olmak yerine daha dar ve kaynaklarına daha iyi kullanan bir oyun olsa, RPG kısmına çok çok daha ağırlık verse bu oyun action RPG'lerin Disco Elysium'u olurdu. Daha fazla satmazdı orası kesin ama tüm medyanın kültleri kendine çok sağlam bir yer bulabilirdi. He bu haliyle de yine daha az da olsa kült ama ona karşın hayvanlar gibi popüler bir oyundur. 

Yukarda yazdıklarımdan ilk iki oyundan da gerideymiş gibi bir izlenim oluşabilir ama aslında sadece bir oyundan daha geride. İkinci oyun uzunluk ve sınırlar açısından bu oyundan daha iyiydi ama genel olarak problemli bir oyundu. Peki ilk oyundan niye daha geride. Çünkü ilk oyun kendine has ağır bir karakteri, bir kimliği olan farklı bir oyundu. Witcher 3 son dönemlerde çıkan herhangi bir ARPG oyunundan gram farklı değil. Evet Geralt, evet Witcher ama Far Cry, Skyrim ya da herhangi başka bir muadili olan açık dünya oyunlarından en en ufak farkı yok. Fark yaratacağı alan olan ana hikaye kısmında oldukça sönük bir oyun. Bu durum ikinci oynayışımda daha derinden hissedildi. Aslında duygu yoğunluğu sağlamak ve bunu geçirmek konusunda oldukça başarılı olan bir yaklışımı, bir baba kız hikayesini anlatıyor temelinde ama bunu geçirmekte oldukça soğuk kalan bir sunuş var ve bu durum bir kimlik kazanmak bir karakter yaratmak konusunda eksikleri olan oyuna direkt bir çözüm olabilecekken onu karaktersiz bırakan kısım oluyor. Ki bu durum sadece oyunu değil oyunları aşan bir karakter olarak Geralt'ı da oldukça etkiliyor hatta yaralıyor. Zaten hayatı boyunca duygusuz ve ruhsuz olduğuna kendini inandırmış bir mutant olarak kitaplarda zamanla bunu kırdığını, geliştiğini, arkadaşlar edindiğini, onlara değer verdiğini, sahiplendiği bir çocukla derin bağlar kurduğunu, aşık olduğunu, üzüldüğünü, sevindiğini gördüğümüz bir karakter olan Geralt'a oldukça zarar veren bir oyun olmuş. Artık geçmişini de hatırlamış bir adam olarak Ciri ile olan ilişkisinin de ön planda olduğu bu oyunda daha duygu yoğunluğu yüksek bir anlatı görmemiz gerekirken oyunda Ciri'nin kapladığı alanın bile daracık kaldığı bir anlatı ile karşı karşıyayız. Tek gerçek aşkı Yen ile yıllar sonra karşılaştığı bu geniiiiş oyunda sadece bir o mu bu mu seçimine sıkıştırılmış bir anlatı ile karşı karşıyayız. Aynı şeyleri Regis, Zoltan, Dandelion, Triss, Roche ve diğer onlarca karakter içinde söyleyebiliriz ve bu durum kitapları okuyarak tüm oyunları tekrardan oynayarak gelmiş beni çok mutsuz ediyor. Evet çok çok iyi bir oyun, içinde yaşananlar özelinde de seride çok büyük şeylerin de yaşandığı bir oyun ama bir tarihçi gibi bakmaktan geri durursak aslında seriye oldukça sönük bir ekleme olduğunu kabul etmek gerek.




88
04.02.2024




















































































































































































































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64