Citizen Kane ✅ 70

 1941, by Orson Welles

Bu neydi ve niye pek çok insan açısından 100 puanlık bir film anlayabilmiş değilim. İyi şekilde bir araya getirilmiş, teknik eksiği olmayan ama bence özel hiçbir şeyi de olmayan bir film. Kane'in hayatı ilginç olduğu kadar sıkıcı da, karakterler derin olduğu kadar yüzeyseller de, tema iyi olduğu kadar kötü de yani demem o ki bu kadar normal adlandırabileceğim bir yapım neden bu kadar göz önünde? Bunun cevabı bende hala yok fakat diğer bir soru bence niye bu kadar normal?

Çünkü duygu yüklü bir film olması gerekirken sanki gereksiz bir ciddiyet ve presentabllık musallat olmuş filme. Kane'i anlatış biçimi ve filmdeki diğer insanların Kane'e yaklaşımları sanki yaşamış ve ölmüş birine karşı gibi değil de sürekli karşılarında duran bir başkanlık müessesesi gibi. Sanki tüzel bir kişiliğin ölümü hakkında anılar anlatılıyor halbuki Kane'in insan tarafın filmde hep girilecek gibi oluyor sonra nasıl oluyorsa oluyor insan Kane, Başkan Kane oluyor hem filmin dünyasında hem de bize anlatılanda. Film sanki bu yaşam öyküsünü çok ulvi bir iş yapıyormuş gibi ya da bir tüm dünyayı refaha eriştirecek bir iş yapılıyormuş gibi yaklaşılıyor, ki sanırsam aynı durum filmin kritiklerinde de vuku buluyor. 

Ama film aslında sadece bir adamın sıkıcı sayılabilecek ve pek de bir şey anlatmayan hikayesinden ibaret. Teknik mükemmelliği, zamanının ötesinde oluşu vesaire olarak iyi bir yerde fakat eninde sonunda pek bir şey anlatılıyor gibi gelmiyor bana. Her şeyini kaybetmek mesela bence bu kadar yüzeysel anlatılmamalı ki bu olduğunda izleyicide bir ağırlık yaratılabilsin. Hayata dair bir şey aramanın kaybolmuşluğu veya buldum sanmışlığı bu kadar uçucu olmamalı ki izleyicide bir sorgulama yaratabilsin. Geçmişe dair özlemin elinde kalan tek şey olması hali, küçük ve kayıp bir yapboz parçası olarak adlandırılmamalı veya bu kadar kötü anlatılmış bir karaktere benim bağlanmam film tarafından beklenmemeli. (Pek bekleniyor gibi de durmuyor zaten.)

Eninde sonunda filmden çok beğenmiş bir şekilde ayrılmıyorum. Hem yazdıklarım hem de şu an düşündüklerime bakıyorum hala 100 puanlık parçayı bulamıyorum. Tamam kesinlikle düşük bir puanı hakketmiyor ama film ne hakkettiğini de pek gösteremiyor. Belki de film bu tema karakterler ve zaman şartlarında çıkabilecek en iyi haliydi fakat bu benim filmden alacağım zevke dair pek bir şey ifade etmiyor.

70

22.07.2020





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64