Koyaanisqatsi ✅ 100

1982, by Godfrey Reggio, 1h26m,  

Bunun mu aurası yok şimdi. Bu mu insanı içinde kaybettirmiyor. Bu mu geçmişe, yaşananlara, yaşadıklarına dair bir şey anlatmıyor. Bu mu kaosu düzen, düzeni kaos göstermiyor. 

İzlemek için bu kadar beklediğime mutlu olduğum tek tük işten biri olabilir. Daha fazla bekletmediğim için de ayrı bir mutluyum. Öyle bir beklenti oluşturmuştum ki içimde onu karşıladığını hatta onun da üzerinde olduğunu görmek filmi bambaşka bir hale soktu. Beklentilerden yoksun olarak bile insanı bir yerden alıp başka bir yere bırakması onu zaten ayrı bir şey yapıyor.
İnsanlığın kötü karakter olduğunu öyle bir vuruyor ki yüze, insanlara duyduğum hali hazırdaki nefretimi daha da bir körüklüyor. Öyle tezat yaratıkları ki nasıl bu kadar ayrışmada birleşimci bir terim olmuşuz anlamıyorum. İlkel tarafımız da, medeni tarafımız da o kadar kaotik ki şaşırmamak çok zor. Kendimizle alakası olmayan bir noktada öyle saçma sapan şeylere yaşam diyoruz ve öyle saçma şeyleri bir yaşam çatısı altında topluyoruz ki günün sonunda bu çatının altındakilere bakıp nasıl ben yaşıyorum diyebiliyoruz benim aklım almıyor. Akışa kapılmışız, mutlu değiliz, yaşamıyor ve yaşayamıyoruz ama yine tüm bunların hepsini oluşturan da yine biz oluyoruz. Evrenin en kaotik karınca kolonisi ama karıncalardan bile işlevsiz bir mahluklar topluluğu Dünya düzenini alt üst edecek, kendi habitatını yok edecek ve güçlü sanılmasına rağmen kendi kendini yok edecek başka bir varlık olması imkansız. Kendinden kaçmaya çalışırken patlayan, en sıcak şeyi üretip söndürmeye çalışan, en ağır şeyi üretip uçurmaya çalışan, bir düzen yaratıp o düzeni parçalayan ya da o düzende parçalanan garip bir mahlukat. 


100
16.10.2021




"Life unquestioned is life lived in a religious state"
"Commercial music and commentary and images don't have space between them. They are on top of each other and don't let the people, the viewer to get in. There is no place for us in them."











































































































































































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64