The Matrix Reloaded ✅ 74

 by Lana - Lilly Wachoswski, 2003, 2h18min

Ne yalan söyleyeyim ilkinden daha iyi buldum. İşler daha karmaşık hale geldi. İlk filmde felsefesi ve derinsizliğinden girmiştim. Bu sefer derinlik açısından felsefeyi yakalayamasa bile daha çok şey sunmuş ve yakınlaşmış. Matrix'le alakalı daha çok şey biliyoruz, daha keskin sorulara sahibiz ve bunları yaparken de felsefeden kopmuş değiliz. İşini yapan programlar ve 6. defa ortaya çıkan loop anomalysi niye bu sefer farklı oldu ya da farklı mı oldu acaba ya da matrix kaç katmanlı acaba gibi daha keskin sorular. 

Bu bir rahatlık veriyor izleyici adına çünkü filmin felsefe dağına bakarken boynun yorulmuyor, felsefenin ayakları bağlamın kollarınca sıkıca tutuluyor. İlk filmde benimle film arasında bir kopukluk vardı. Burada film biraz daha derinlikli kısmına eğildiğinden daha bilgili hissediyorum ama hala bir kısım kopukluklar var kabul etmek lazım. Filmin yapmaya çalıştığı şey her neyse hala beni ona ikna edemedi. Hala aksiyon kısmına gereksiz fazla yükleniyor orayı daha yüksekte tutuyor gibi. İzlenmek kaygısının böyle bir tercih getirmesi normal fakat bunu yapmadan da oldukça iyi bir film olabilir ve oldukça iyi izlenebilir. Aksiyonu da oldukça iyi aslında ama ilk filmden beridir sanki filmin derinlikli olan kısmıyla uyuşamıyor gibi, uyumlu değil gibi. Ortada bir kakafoni var ve bu hiç düzelecek bir kakafoni gibi durmuyor çünkü direkt olarak filmin özünden geliyor. Belki bu da felsefik anlamda bir tercihtir. 

Neyse çok dağıtmadan diğer birkaç noktaya daha bakalım. Bu 6 ay geçme işi güzel ama bu aranın bize veriliş şekli pek hoş değil, arada sanki bir film kaçırmışım gibi bir his oluşturdu.  He belki franchise içinde bir yerlerde anlatılıyordur derin bir biçimde orasını bilemem. Haberimin dahi olmadığı bir comic book varmış belki orda belki de animatrixte falan ama animatrix filmden birkaç hafta sonra çıkmış yani kaçırmış sayılmam öyle bir durumda. İkinci nokta seks evet seks hiç beklemiyordun dimi, ilk 30-40 dakikadaki bu aşırı seks üzerine gidilmesi hiç akışa uygun gelmedi. Sürekli aşk üzerinden giden ve aşk üzerinden seçimler yaptıran bir filme göre insanları yani Zion'u, aşkın önemli olmasına karşın küçük bir noktası olan seks veya fiziksel çekim üzerinden açıklanması bir şeylerin aşırı düz anlamlı bir hale getirilmeye çalışılması gibiydi. Tabi ki böyle bir dünyada seks, yapılabilecek en baş kaldırıcı hareketlerden birisi ve en insani eylemlerden biri ama burada sırf seks olsun diye var. Dans pistini seks pistine çevirmek bir de krema olarak Neo ile Triniti'yi sekslemek artık bir şeyleri aga nolur bakın diye yapmak gibi oluyor. Carie anne moss'u hayatımın her anında seks yaparken görmek hatta mümkünse benle seks yaparken görmek isterim, filmde bunun farkında ve sırf Fan Service olsun diye ortalığı karıştırmış tek açıklamam bu. Bu arada bu filmde seks niye var demek değil bu seksin amacı bakın erotik bişiler var olunca insan eee oturur porno izlerim der. Ayrıca direkt olarak bu filmin geri kalanından da oldukça anlamsız bir ikilik oluşturuyor. Sanki ikisi farklı filmler gibi bir hal var. Son olarak çok ikonik olması. Bu ikoniklik sadece memelerle hala sirkülasyonda olmasından falan değil harbiden görsel olarak güzel olduğu için ikonik olan çok an ve sahne var. Bu filmdeki yan karakterler bile bir farklı, kimlikleri daha belirgin daha parlaklar bu da oldukça güzel bir hava katmış. Şimdilik bu kadar. 



74
06.05.2022

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Undecember ❌

Golden Compass ✅ 78