The Matrix Revolutions ✅ 77

 by Wachowskis, 2003, 2h10min

Serinin yani üçlemenin en güçlü filmi bu kesinlikle ve bunun sebebi son film olması da değil ayrıca. Hatta sonu filmin en kötü kısmı bile olabilir. Çok havada, çok uçucu, zaten bir şey anlatmayı pek istemeyen bir son ama bunu bir etki oluşturmak için değil de bir şeyleri saklamak için, altını dolduramadığı için, perdenin arkası boş olduğu için yapıyor gibi. İşi bu kadar büyüttükten sonra da tatmin edici ve altı dolu bir final yazmak da hiç kolay değil zaten. 

Neyse en güçlü film bu çünkü artık anlam bulacağım, altını doldurabileceğim, dünya hakkında daha derin fikirler oluşturabileceğim bir şey var... Animatrix. Animatrix ile beraber bu robot savaşı anlam kazanıyor, efsane bir noktaya geliyor. Her halde benim izlediğim böyle büyük bir savaşın yaşandığı en iyi şey bu. Delmeler, girmeler savunmalar, fedakarlıklar, kahramanlıklar, bir harmoniyle çalışan robotlar... Tek kelime ile efsane. Bana kalırsa böyle savaşların şahlarından olan Lord of the Rings'deki savaşlardan bile kat kat iyi. Tabi bunu söyleten benim sci-fi sevgim olabilir fakat burada fark yaratan bir düşman var. Alışığız canlı vs canlı savaşına hatta pek çok canlı vs cansız savaşına da çünkü onları da yazanlar sonuçta insan ve cansızı cansız gibi yazmakta başarılı olamıyorlar, cansız da öyle ya da böyle canlı gibi savaşıyor. Ama burada yazanlar biraz kendilerini soyutlayabilmişler gibi hissediyorum. Robotlar mikroorganizmalar gibi çalışıp öyle davranıyorlar bu da bir karakter katıyor haliyle. Zaten bir de Animatrix'ten buraya taşıdıklarım var, o arka plan bilgisiyle daha bir kimlik kazanıyor düşman. Bana kalsa hala oldukça gayesizler ama kimliksiz değiller. 

Seriden beklediğim bu değildi. Gerçekten kafa açan bir film bekliyordum. Bu kesinlikle bir gişe filminden beklenmemesi gerek bir şey, bir hata ama arkasındaki şey çok potansiyelliydi. Hala da öyle ama bu bir aksiyon filmi ve aksiyon filmden çok da bir şey beklememek lazım. Arkasında bir felsefeyle hareket eden, bunu bize pek yansıtamayan ama bir şekilde ondan da kopmayan bir aksiyon filmi. Fight Club ne kadar kapitalizm karşıtı bir film ise bu da o kadar felsefik bir film. 


 

77
28.05.2022



























































































































































































































































































































































































































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64