Mum and Dad Are Splitting Up ✅ 88

 by Olly Lambert, 2013, 59min

Oha çok iyi bir belgesel. Farklı farklı ayrılık tipleri farklı farklı ebeveynler farklı çocuklar farklı travmalar ve çok çok iyi bir diyalog görsel dağılımı. Bir kere zaten görselliği çok iyi kullanılmış ve röportaj tarzı çok iyi belirlenmiş. Sıfır soruyu soran kişi, full cevaplayanlar ve bir takı anılar olaylar ve bunların dengesi çok iyi yakalanmış. Herkesin toplu olduğu röportajlarda çocukların oturdukları konum bile belki istemli belki istemsiz çok çok iyi seçilmiş. 

Farklı aileler aslında temelde bir soruna direkt olarak parmak gösteriyorlar o da çocuğun asla tam olarak anlaşılamadığı, anlaşılmaya çalışılmadığı ve ebeveynlerin kendi hayatlarına çok sıkışık olduklarından genelde çocuklarını düşünmedikleri gerçeği. Tabi bu her ayrılık için doğru olmayabilir ama ayrılıkların çok önemli bir kısmında çocukların asla düşünülmediği hatta ve hatta çoğu zaman bilerek bu ayrılık treninin altına atıldıklarını gösteren bir grafik vermiş film. Her aile çocukları için farklı travmalar yaratmış ve bu farklılık ile o biraz önce bahsettiğim ayrılığın altında kalma olayı birleşince her çocuğun dönüştüğü şey daha baskın, daha keskin ve vurucu olmuş. Çocukların karakterlerindeki kırılmalar ile ailelerindeki kırılmaların paralelliğini göstermek filmin çok başarılı yaptığı bir iş aynı zamanda ana görevi olmuş. Bu ailevi kırılmanın arasında kalan çocuklar, artık pek çoğu çocuk olmasa da, o kırılmanın bıraktığı izlerin güçlendirdiği ve zayıflattığı taraflarını ne kadar bir kimlik haline getirdikleri ve o kırılmanın kendi kimliklerini oluşturan ana hikaye haline geldiğini gösterir nitelikte olmuş. 

İnsan kendini bu içeriğe uyarlamaktan geri duramıyor ve insanın kimliğinde anne ve babanın ilişkisinin ne kadar belirleyici olduğunu görüp korkutuyor. Birey dediğin şey o koca bir özgürlük ve özgünlük yumağı olarak gördüğün o şeyin aslında sadece bir gölge bir izdüşümü olduğu gerçeğini görmek çok garip.


88
11.08.2023

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64