Come and See ✅ 84

 by Elem Klimov, 1985, 2h22min

Çok iyi çekmişler. Öyle iyi çekmişler ki görüntüler sanki film değil de gerçek gibi. Olayların ağırlığı ve gerçekten gerçekliği de bu görsel kurgunun gerçekleşmesinde çok büyük kolaylık sağlıyor. 

Savaş her haliyle her köşesiyle insanlığın en insan icadı. İnsanlığı anlatmak için bir kelime sorsalar kesinlikle savaş olurdu. Yüz yıllar da geçse, zamanın akışı da değişse, nehirler ters aksa, dünya yıkılsa, evren patlasa da savaş her zaman aynı. Her farklılığı aynı, her duygusu aynı, her acısı aynı. İnsan varoluşunun tıpkısının aynısı, hiç değişmeyeni. Bu film bugün Gazze'de, dün Türkiye'de, az önce Libya'da, biraz sonra İran'da,  bir Kızılderili'nin gözü önünde, bir Çinli'nin ayaklarının altında. Ve en güzeli kaderin kocaman, büyük ve komik bir cilvesi tam şu an yanı başımızda Ukrayna'da bu filmde acı çekenlerin acı verenler olduğu bir şekilde. Yani Savaş insanoğlunun ta kendisi. 

Bu güzel filmde şöyle bir file değinmeden de geçemeyeceğim. Çok çok iyi de bir propaganda filmi. Görsel açıdan sürekli olarak bir tabloya bakıyorum hissi veren bir propaganda. Anlatı olarak biraz rüyamsı daha doğrusu kâbusumsun olsa da anlatmak istediğini ve çok daha önemlisi geçirmek istediği duyguyu çok hızlı geçiren bir film. 


84
09.05.2024


p.s. Filmi izledikten sonraki bir kaç gün nereye baksam hep filmde kullanılan lensten bakıyormuşum gibi hissettim. her sokak her insan her yüz bi uzak ve yabancı geldi aynı zamanda benim de varlığımı unutturdu. Böyle bir yan etkiyi daha önce herhangi bir şey de hissettiğimi hatırlanıyorum. Filmin filmcilik adına görünenden daha da etkili bir konumda olduğunun kanıtı benim adıma. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64