Lucid9: Inciting Incident ✅ 67

Elinde iyi bir bilgisayar olmadan oyun oynamak uzun zamandır yapmadığım bir eylemdi. Benim tatilim bilgisayarım için de tatil anlamına geldi. O evde bir köşede yatarken ben de eski bir dostla beraberim bir süredir. Kendisi ile kısa bir zaman geçirdikten sonra düzgün bir şekilde çalıştırmayı başardım ama arkadaş ekran kartı ile çalışmayı reddediyor. Hal böyle olunca görsel olarak zorlamayacak bir oyun arayışına başladım. He bir de özellikle bedava ve arada program gerektirmeyecek bir şeyler aradım. Sonuç Lucid9 oldu.

Yıllardır hep bir Visual Novel oynamak istemiştim de bir türlü önüne koyduğum setleri kaldıramamıştım. Bu türün oyuncuları genelde pek sevilen insanlar değiller. Weeaboo denilen kitleye ben de pek sıcak değilim. Ama bu sadece weeaboolar VN oynar demek değil tabi ki. Ama anime çizgi filmdir. Konuyla alakası yok ama belirteyim dedim.

VN'lar aslında konsept olarak çok oyun gibi hissettirmiyorlar. Herhangi bir çizgi roman okumaktan pek bir farkları yok adında da anlaşılacağı üzere. Bir takım yazılar ve slayt gösterilerinden oluşuyorlar demek basit bir anlatım olur sanırsam. Tabi bu en temeli. Kimi VN'lar seçimler, zamanında tıklamalar puzzle'lar gibi oynanış ögeleri sunuyorlar ama konsept olarak oynanış kısımları çok sınırlı.

Bu sınırlı kısımlarını da hikaye ile kapatıyorlar. Genelde VN'ların büyük çoğunluğu sizi çok etkileyebilecek hikayelere sahiptir. Özenerek yazılmış pek çok şey gibi bununda oynayan ya da okuyan kişiye dokunma olasılığı çok fazladır. Zaten bu kadar kişiye dokunmamış olsalardı pek ayakta kalabilecek bir tür olduğunu düşünmüyorum. Ama oynanışa koydukları sınırlamalar hikayeyi sınırsız genişletebilme şansını vermiş onlara ve onlarda iyi kullanmış.

Peki buradaki hikayeden ne haber. Açıkçası beni çok etkileyebilmeye doğru gidiyordu ki... Potansiyelini harcamış bir şekilde sonlandı. Şöyle ki seri-düğüm bölümleri çok güzeldi. Pek çok bilinmeyen ile başlayan bir hikaye. Unuttuğumuz psikolojik sıkıntılarımız, sakladığımız duygularımız, arkadaşlarımızla dalgalanan ilişkilerimiz, beklenmedik kaçırılmalar, bilemediğimiz tehlikeler derken sizi zaten içine çekmeyi başarıyor bu bölüm.Çözüm bölümü de bir o kadar vurucu, beklemediğimiz kişilerden gelen beklenmedik tepkiler, iyice kaybolmuş bir çocuk ve zorlu bir görev ile olaylar çözülüyor.

Olaylar çözüldükten sonra son bir iş kalıyor gibi gözüküyor oyunda. Bizim aşk çıkmazımız. Ne yapacağını bilmeyen Yama'mız uzattıkça uzatıyor bu konuyu. Ama sonradan görüyoruz ki konuyu uzatan Yama değil yapımcılar. Yapımcılar bir devam oyunu yapabilmek adına oyunu anormal hissettiren bir biçimde uzattıktan sonra bir hareketle tüm her şeyi yıkıyor. Bu da çözümü çokça baltalıyor.

Olaylar sonuçlandıktan sonra oyunun sonlanabileceği çok güzel ve duygusal yerler var. Hatta içlerinden bir tanesi gerçekten mükemmel bir bitirme noktası. Ama hikaye başka bir oyun ile devam edeceğinden yapımcı orada bitirmeyi es geçip birkaç parça daha ekleyip bitirmiş. O parçalar kusura bakılması ama lazy writing dediğimiz şey. Çok büyük ihtimalle planlar hikayenin tek bir oyunda bitmesi şeklinde yapılmıştı ama baktılar oyun güzel oldu birileri çıkıp bunun ikincisini yapın dedi. Zaten oyunda bunun bir kaç ipucu da var. Oyunda bildiğiniz tanrı gibi bir karakter var ve siz o karakter etrafında ne olup ne bittiğini bir türlü anlamıyorsunuz fakat sizin hikayenizi baştan sona değiştiriyor. Sanki tanrının bir dokunuşu gibi değil mi? Bir de sondaki sahne ile sen bu kadar saat bitirmek için uğraştın ama bitmedi hehe diyor oyun ki bu da hoş bir yaklaşım değil.


Peki oyunu bu kararı yüzünden yargılayabilir miyiz? Hem evet hem hayır. Evet çünkü sonuçta bu bir ürün, ürün olarak kendini karşıya beğendiremediğin takdirde her zaman yanlışsındır. Hayır çünkü oyun bedava. Pek tabi yapımcılar bu ilerleyebilecek hikayeden para kazanmak istemiş olabilirler aynı zamanda hikaye bedava olmasına karşın gerçekten ilgi çekici. Ama dediğim gibi sonda yaptığınız küçük bir aceleci hareket tüm hikayeyi baltalamış, şimdi çıkıp da çok güzel oyun çığırtkanlığı yapılabilecekken oyun bir anda iyiydi mertebesinde kalmış.


67

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64