Parasite ✅ 94



Yani nasıl oldu da okulla olan ilişkime bu film dahil oldu bilmiyorum. Bu iyi mi oldu kötü mü oldu onu da pek bilmiyorum ama bir şekilde Parasite'ı izledik.

Parasite'ın bence yaptığı en iyi şey o komedik dürtülerini bir an dahi bırakmaması ve belki ucuz sayılabilecek bir komedi olmasına rağmen buna aşırı derece iyi bir derinlik kazandırabilmesi. Bu derinliği farklı sekanslar ile filme farklı katmanlar ekleyerek yapılıyor. İlk başta bir gariban ailenin para kazanmak için bekli komik ama oldukça şeytani planının tıkır tıkır işlemesiyle başlıyor. Bu her ne kadar şeytani de olsa işleyen plan seyircilere o kadar da şeytani aktarılmıyor çünkü garibanlarımız tatlı, aslında iyi kalpli ama dara düştükleri için böyle olan insanlar gibi algılanıyor biz tarafından. Sonra hiç beklenmedik bir misafir ve o misafirin de sahip olduğu derinlik ile bir bakıyoruz film bambaşka bir yere hale gelmiş. Artık kimse izleyicinin gözüne o kadar da masum gelmiyor sanırsam. Görüyoruz ki gariban da garibana baya kötü şeyler yapabiliyormuş. Aslında garibanın hep içinde olan fakat ilk kısımda görmemezlikten geldiğimiz o duygular bir güzel yüzümüze çarpılıyor.

Biz tüm bunlarla uğraşırken tak farklı bir duygusal kırılma daha. O ilk kısımda salak ama iyi kalpli, güzel insanlar gibi gördüğümüz zenginlerimiz aslında yıllardır süre gelen sınıf çatışmasının bir farklı tasviriymiş. Kendini o kadar beğenmiş ve o kadar soyutlamış zenginlerimiz önce fakirlerin kokusundan dem vurular sonra garibanın garibana yaptığı kadar olmasa da garibanın hışmından paylarını alırlar. Ki böyle kısa kısa anlattığıma bakmayın bunları görsel ve işitsel olarak çok yoğun bir biçimde veriyor. Mesela filmi izlerken anlamadığım fakat daha sonra internette gördüğüm filmin ritimli sahne planları gibi şeyler ilk anda fark edemediğiniz fakat çok başarılı kullanılmış şeyler.

Daha böyle nice bilmediğim ve göremediğim tonla ayrıntısı olabilir film. İzlemeye başlarken aklımda hiç sınıf çatışması gibi bir konu yoktu, bu kadar ağır ve derin bir anlatım beklemiyordum izlerken ya da bu kadar gore olabileceğini de hiç aklıma getirmemiştim. Ama asıl inanamadığım bunca şeyi bir an olsun birbirlerinden ayrı, farklı, uyumsuz hissettirmiyor oluşu. Yolda gelişen bir film oluşu ayrıca beni aşırı derecede etkiliyor. Ve 3 farklı kırılma. Yani bunun bırakın 3 tane olmasını 1 tanesini bile yapamayan eline yüzüne bulaştıran (biraz da bıçak sırtı bir tercih olmasından kaynaklı) tonlarca film var. İyi ki izlemişim dediğim filmlerden.


94

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64