Vavien ✅ 47

2009, by Durul Taylan, Yağmur Taylan


Abi Allah aşkına bu nasıl bir mesaj bu nasıl bir alt metin bu nasıl bir son ne lan bu. Yani ne oldu şimdi. Sen bu kadar dakika her açıdan nefret edilebilecek tonlarca karakter yarat, orta anadolu irfanının en güzel özellikleriyle bezeli aşırı kötülük (yani evil manasında) dolu bir olay anlat sonra gel olabilecek en problematik şekilde bitir. Vallahi ayıp billahi ayıp.

Yazılan karakterlerin basitliği (iyi manada) ve anadolu irfanı sosu aşırı gerçekçi aşırı nefret edilesi insanlar yaratmış. Hikayede buram buram anadolu kokuyor ama bu son nedir babacım. Ne olur kaçırdığım bir yer bir detay falan olsun da sonu bu şekilde bağlamamış olsunlar. Ya herşeyi 1500€ 'ya bağlayıp bitiremezsin ya. Her şeyi saf insanın saf sevgisiyle bağlayamazsın. Yani başka bir hikaye anlatıyor olsan yaparsın ama bu kadar ağır duygular yüklediğin bu kadar kötülük ki saf kötülük bu iç güdüsel kötülük yüklediğin şeyi böyle bitiremezsin hiç kusura bakma. Kötülüğü Everest'e çıkarmış, insanlığı ayaklar altına almış bir durumdayken bu koca pisliği bir "gitme Celal"e bir karakterin saflığına bağlayamazsın. Tamam anadoludaki ailelerin yapısı, olaylara karşı yaklaşımı buna benzerdir ve aile bağlarındaki sevgi eksikliğinden dolayı temeli eğreti ilişkileri ve olayları sona erdirmeleri mümkündür. Ama bu olayda değil. Bunu herhangi bir kültürün herhangi bir kişisine yapsan baba noluyoruz der ama sen çıkıp özellikle Türkiye gibi zaten kadın haklarının yer altına gerdiği bir yerde yapamazsın. Onu geçtim yapmamalısın ya hiç mi aklın çalışmıyor senin. 

Kusura bakma sen filmi ne bir sosyal gerçeklik parodisi olarak anlatıyorsun, ne bir kara komedi olarak anlatıyorsun, ne de bir şeylere dikkat çekmek için anlatıyorsun. Eğer bunlardan birini veya başka bir şeyi anlatıyorsan da kusura bakma bunu seyirciye hiç ama hiç (en azından benim özelimde) aktaramıyorsun. O zaman da filmin sonu gelip ne kadar kötü bir insan olsanız ve ne kadar kötü şeyler yapmış olsanız bile bu olayların sonu hep açıklığa çıkar kazanan siz olursunuz mümkünse ve karınızı sevmiyorsanız onu öldürme planları kurun, parasını çalın, mümkün mertebe aldatın, herkese yalan söyleyin, insanları delicesine kıskanın ve sonunda tekrar karınıza dönerseniz en mutlu kişi siz olacaksınız der. Valla helal ayakta alkışlıyorum. 

47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64