His Dark Materials 1. Sezon ✅ 68

S01-B01 Lyra's Jordan
by Tom Hooper, 55min, 03.11.2019


İyi prodüksiyon çok belli oluyor. Cast'ten bir kısmı cuk oturmuş diğer kısmı içinse daha zaman ihtiyaç var. Bir Caulter bana pek beklediğim gibi gelmedi çünkü extra extra güzel bir kadın olmalı gibi geliyordu. Seksapalitesi daha düşük elitliği daha hakim ortalama güzel bir hanım tercih edilmiş bence bu Caulter değil. İlk bölüm özelinde biraz hızlı geldi bu da bazı kısımları uzatıp bazılarını kısa geçeceklerine dair bir izlenim verdi. Bazı küçük detaylar üzerinden kendine alan açmaya çalışıyor gibi de geldi. Mesela gösterilen fotoğraflardan birinde daemonsuz bir çocuk da vardı burada yok, Lyra kitapta sadece Jordan'da değil Oxford'da oldukça aktif bir karakterdi ama burada Jordan'dan çıkmayan bir havası var., kaybolan çocuğu aramak aslında Lyra'nın karakteri ve ilk kitabın ilerleyişi için önemliydi ama burada niyeses o olaylara bulaştırılmamış Lyra. Bu tarz şeyler ilk bakışta kesinlikle aksik ama bu eksiklerden bir kazanç sağlayabilirse dizi hiç önemli değil. İlk görüşte en gözüme eğreti gelen kısım diyalog azlığı oldu. Evet dizi kitabı kısaltmaya çalışmış ama buradaki azlık herhangi bir dizideki diyalog sayısından da az gibi. Tabi bu medyum değişikliğinin üzerimdeki etkisi de olabilir. Okuduğun şeyi görsel olarak izlemek gerçekten güzel bir his. Hayal gücüyle gerçekliğin daha doğrusu ekran gerçekliğinin birleşimi garip bir his aynı zamanda bir kutsama gibi. Sanki hisler anlamında çok bulutlu bir noktadan daha aydınlık ve güneşli bir noktaya çıkıyorsun gibi. Bu demek değil ki biri iyi diğeri kötü ama yazının görsel eksikliğine karşı ekranın hem görsel hem işitsel üstünlüğü araç olarak daha kolay özümsenir hale getiriyor. Bir medyumun diğerinden kötü olması ürünle alakalı bir konu olabilir sadece. Ürün uygunsa iyidir değilse değildir ve buradaki ürün ekrana olmuş. Hızıyla, görsel kalitesiyle, oyuncularıyla ben potansiyelliyim diyor dizi umarım bu potansiyele ulaşır. 


73
07.11.2022





S01-B02 The Idea of North
by Tom Hooper - William McGregor, 56min, 10.11.2019

Bazı şeyler daha erken ve daha hızlı, ayrıca eğreti de değil. Kesikleri birinci kitabın sonu ikinci kitabın başında gördük ama burada bi bölüm yetmiş. Boreal'e baya bi alan verilmiş mesela, Will'in hikayesi bile bu sezon başlayabilir. Kitapları okuduğumdan senaryo açısından bir duygu durumuna giremiyorum ama sahnelerin ve olayların işlenişi bakımından incelemek yeterince eğlenceli. 


74
11.11.2022


S01-B03 The Spies
by Dawen Shadforth - William McGregor, 55min, 17.11.2019

Bir tık daha kötü bir bölüm. Buradaki konular biraz daha sıkıcı. Gyptian'larla Lyra arasındaki güven bu kadar hızlı kurulan bir şey değildi. Hız konusundaki eforu anlıyorum ama bazı şeyleri de olması gerektiği hızda bırakmak dizi adına çok çok daha önemli olabilir. 


66
11.11.2022


S01-B04 Armour
by Otto Buthurst, 58min, 24.11.2019

Lee ve Iorek mükemmel olmuşlar. Lyra ile kurulan duygusal bağları daha sağlam şekilde görmeye başladık. Buna ek olarak diğer karakterlerinden duygusal dünyalarını yavaştan anlamaya başladık. Hatta düşünüyorum da 3 bölümdür neden duygusal olarak derinleşmeye dair bir adım atılmadığını fark ettim. Evet bir duygusal sunum her bölümde az çok vardı ama ilk defa verilen duygusallığın dizi içerisinde temelleri ve bağlı olduğu noktalar var. Onun dışında Coulter biraz büyüdü gözümde. Yapması gereken şeyleri yapmasının verdiği bir güven var karakterde o da bana geçiyor bir şekilde. 

86
11.11.2022


S01-B05 The Lost Boy
by Otto Buthurst - William McGregor, 55min, 01.12.2019

Billy tercihi çok saçma geldi. Çok duygusal ve ağır bir sahneyi daha az duygusal bir sahne haline getirmiş. Çünkü buradaki duygusallık yan karakterlere bağlı, kişisel bir düzlemde kalmış hatta senaryonun planlı yapaylığı üstüne sinmiş. Kitaptaki hali çok beklenmedik ve gerçekçiydi. Tamam orada da bir plan dahilinde yazılmıştır ama şuradaki hali kadar akıştan uzak bir duygusal derinlik yoktur. Çocuğun Billy olması olayın ağırlığı, gore'luğu ve insanlık dışılığının önüne geçmiş. Kitapta çocuğun kurutulmuş bir balığa sarılması gibi, Iorek'le Lyra'nın kalanlara çıkışması gibi çok büyük, önemli, ağır ve duygusal sahneleri yemiş yutmuş dizi. Kitapta o çocuğu bulmak Lyra ve bizim içindi burada sadece Ma Costa için yapılmış. 

Bunca mevzu arasında Will de daha fazla beklemeden mevzuya dahil oldu. Belli ki karakterleri hızlıca buluşturmak istiyorlar tabi ilk sezonda olmaz bu ikinci sezonda olur. Bolvangar'a giriş sahnesi tam anlamıyla bir Call of Duty sahnesi olmuş. İyi geldi çünkü burası evil bir yer hissini iyi vermiş. Çok kısa da olsa first person kamera açısıyla sunulması güzel bir tattı. 


67
12.11.2022


S01-B06 The Daemon-Cages
by Euros Lyn - William McGregor, 53min, 08.12.2019


Daha iyi olabilirdi. Vurucu kısımları hep yanlış yerlerde tutuyorlar bence. Bu bölüm baya baya ses getirmeliydi ki getirebilecek her şeye de sahipti ama bir şeyler yanlış ve bu yanlışlar yaşananlarla ilgili değil duygusal dünya ve bunun sunuluşu ya da sunulamayışı ile alakalı. 


66
12.11.2022


S01-B07 The Fight to the Death
by Jamie Childs - William McGregor, 55min, 15.12.2019

Maşallah her sahneyi yemişler. Bir kere ayı savaşı çok ama çok yanlış nasıl armor olmaz nasıl atlaya atlaya olur dövüş, nasıl saray kuş bokundan geçilemez halde olmaz. Bu oldukça epic bir olayı vasatlaştırmaktan başka bir şey olamaz. Bu bölüm tek pozitif şey son sahneyi kotarmışlar biraz. Bu mükemmel ayı savaşından sonra oraya da saçarlar diye düşünüyordum ama tek artı olarak yerini alabilmiş. Will'in hikayesi ise hiç sarmadı şu ana kadar umarım ikinci sezon toparlar. 


60
12.11.2019

S01-B08 Betrayal
by Jamie Childs - William McGregor, 56min, 22.12.2019

Valla seriden artık bayılma noktasına gelmeye başladım. Neyse artık bir süre ara veririz sezonun bitmesiyle beraber. Şimdilik ortalama bir kitap serisinin iyi prodüksiyonlu bir versiyonu ama niyeyse kitaptaki iyi kısımları iyi sunmamak için biraz çabalıyormuş gibi bir hali de yok değil. Bence iyi bir sezon değildi. Kitabın çocuk kitabı olması sebebiyle bazı keskin dönüşler ve çiğlikler gözüme batmıyordu ama burada batıyor nedense. (Hatta gelecekten düşünüyorum da dizi kitaba göre çok çok daha çocuksu çok daha çiğ kitap en azından bazı garip konu ve duygulara giriyordu dizi kaçmaya çalışıyor.) En basitinden Coulter'e bakalım her bölüm bambaşka bir kişilik ve karakterle hareket ediyor. Bu kadar göz önünde olan ve neredeyse bir ana karakter olan kişinin hele bir de aklı dengessinde bir sorun yoksa her bölüm bu kadar duygusal swing ve kişilik değişimi yaşaması bence kabul edilemez hele hele Coulter gibi manipülatif bir karakter söz konusuysa. Neyse çok bir şey yazasım gelmedi.

50
12.11.2022






Genel



68
12.11.2022



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64