The Amber Spyglass ✅ 64

 by Philip Pullman, 2000, 19.10.2022

# Coulter'in kaçışından sonra yazım bok gibi oldu. 2 ana karakter ve bazen gelen ekler iyi ama Caulter kesinlikle tüm tempoyu bozuyor bir de bomba mevzusu sırf sayfa dolsun diyeymiş gibi bir his veriyor. Hiç iyi yazılmamış o kısımlar bence. Hayır bir de hikayenin o kısmı ölüler diyarındaki kısma da sirayet ediyor.

Ve bitti. Her halde fille başlamak en doğrusu. Bu kitap 2. kitaptan daha kötü belki birinciden bile kötü. Gereksiz uzamış ve daha uzun olacakmış da kısaltılmış gibi uzamış. Evet biraz saçma bir cümle oldu ama tam olarak öyle hissettiriyor. Bir noktada kitap yazarın elinden kaymış yazamamaya başlamış, hikayeyi tekrar yakalandığında da artık daha fazla yazacak yer kalmamış gibi. Yazarın ve yazımın aktif farklılığı bence oldukça sert hissediliyor. Belki noktası noktasına şurada oldu diyemiyorum (ki yorumda değindiğim nokta bu nokta olabilir) ama orada bir yerlerde olduğundan eminim. 

Aslında böyle bir kitaptan sonra seri adına başka bir şey okumak istemiyordum ama son beni biraz meraklandırıyor. Bizim çocuklar kavuşacak mı kavuşmayacak mı dünyalara nolacak nasıl bir değişim ve ileri gidiş olacak gibi daha after credits vari bir merak içime oturdu. Onun haricinde bu seriden artık sıkıldığımı söyleyebilirim. Ve evet bunun tek sebebi bu kitap. Ne beklediğim ve olması gerektiği gibi karmaşık ama mantıklı bir son bulabildim, ne de okuması kolay akıcılığı yüksek artık bir ustalık eseri olacak bir yazım bulabildim. İncil sembolizmi çok sembolik kaldı olması gerektiği kadar hikayeye yedirilmedi; son savaş dünyaların, mutlak tarafların, allahla otoriteyle savaş çok ama çok sönük kaldı; Will ve Lyra harici hiçbir karakter en ufak bir sempati yaratmadı ha keza okuması da eğlenceli değildi; ve en çok hissedilen şey sanki anlatılacak çok şey vardı da hiçbirine sıra gelmedi gibi. Yani normal olarak bu kadar farklı evrenler yaratınca anlatılacak şeylerin de fazla olması gerekir fakat burada ana konudan ne zaman sapılsa aslında aşırı önemsiz ve ilgi çekici de olmayan şeylere değinildi. Evet seri her ana kitabında öyle ya da böyle bir ekstra karakter anlatmayı önemli görüyor fakat bu seferki  karakterler yani ne Coulter, ne Dr. Malone, ne de Lyra'nın babası adını unuttum o kısımları taşıyabilecek önemde değiller. Evet hikaye için çok önemliler hatta en önemliler her şey onların kıvılcımlarıyla başlıyor değişiyor vesaire ama duygusal olarak okuyucuda yani bende herhangi bir duygusal karşılıkları yok ve bu yaratılmasına dair bir çaba da yok. Yani onların kısımlarını daha kısa kısa görmek belki bu kitabı kurtaracak hamle olabilirdi. Potansiyelli bir serinin sıkıcı bir sonu oldu.

(Ayrıca Lyra'nın karakterindeki inanılmaz değişim de ilk anda aklıma gelmeyen fakat karaktere hiç yakışmayan ana karakterimizi bir nevi atıllaştıran ve bir kalıba sokmaya çalışan oldukça yapay bir değişimdi.)


64
06.11.2022


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64