The Subtle Knife ✅ 82

 by Philip Pullman, 1997, 22.09.2022


Siktirin gidin aga bu çocuk kitabı falan değil bu kadar sembolik ve aşırı temel bir şeye dokunan çocuk romanı mı olur aq. Adamlar Allah'la savaşıyor baba bu nasıl çocuk romanı. Neyse bu kitap ilkinden çok çok daha iyiydi. Bir kere iki ana karakter olması çok akışkan yapmış kitabı. Lyra tek karakter olarak zaman zaman eksik ve sıkıcı bir okuma yaratabiliyordu. Ama şimdi farklı bir çift göz daha var olaylara farklı perspektiften bakabildiğimiz bir de bunlara ek Lee dayı, Pekkala yenge gibi yan ama oldukça ana karakterin varlığı görüş açısını baya arttırmış. Artan bakış açısıyla beraber ne görüyoruz dersek aslında bir yazgının tekrarlanışını, insanın varoluşuyla savaşını, varoluş amacının savaşını görüyoruz ya da en basitinden yüksek bir güç ile olan savaşı görüyoruz. Bir bakıma Mass Effect'le kesiştiklerini söyleyebilirim. Bundan önce pek çok kez yaşanmış bir döngü tekrar ediyor ve bu döngülerden en garbine, en farklısına şahitlik ediyoruz. 

İlk kitapta taraflar konusunda bir sığlık vardı, orada din iyi insanlarla savaşıyor gibiydi fakat şu an insanlık yaratıcıyla savaşıyor gibi ve iki ana karakterimiz ne kadar dost olsalar da bu savaşta farklı kamplardalar gibi duruyorlar. Bu durumda en garip nokta ilk kitaptan beri ana karakterimiz olan Lyra düşmanlara daha yakın gibi. En azından ben öyle hissediyorum(çok sonralardan gelen ekleme: tam olarak öyle değil aslında orada ikinci kitabın sağladığı daha doğrusu tam açıklamadığı için oluşturduğu bir yanlış anlaşılma var aslında bizim kampımız farklı yerlerden tutmalarına rağmen aynı şeyi savunuyorlar ve bu farklılığa uygun şekilde farklı noktalardan bu great cause'a yardımcı oluyorlar haliyle birbirlerine de). Tabi bu his dışında şeylerin yaşanması da oldukça yüksek bir ihtimal ama ana karakterlik sanki Lyra'dan Will'e geçecek ve Lyra kötü tarafta yer alacakmış gibi bir his oturdu içime. Şimdi bir durup düşündüm de beni sonraki kitapta ne olsa etkiler diye eğer ikisi de kötü karakter olur bir de bu çok iyi yazılırsa manyak olurum üçüncü kitapta. 

Ek olarak diziyi daha fazla izleme isteğim oldu. Ek olarak son dönemde sıkılmadan ve etrafımı da sıkmadan okuduğum nadir kitaplardan oldu. Ek olarak bu kitabın içinde yaşananlar ve yaşanabilecek şeyler sanki bunu büyük külliyatlara benzer bir seriye çevrilme potansiyelinde olduğunu hissettiriyor ayrıca dizinin de buna yardımcı olacağını hissediyorum. Sonuç olarak ben bu kitaptan tatmin oldum, tat alması biraz zordu başlarda ama alışınca güzelliği iki kat üç kat daha patladı. 


82
28.09.2022

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64