Tears of the Sun ✅ 56

 by Antoine Fuqua, 2003, 2h07min

#Aksiyon ve dramayı bilmem ama gerilimi iyi yapıyor

İllogical, unreal, brutal, real. İngilizce olmasının kusuruna çok bakmayacaksın ama 4 kelime ile bu film böyle. Hatırladığım daha kötü bir film kesinlikle. Çok fazla mantıksızlık çok fazla propaganda çok fazla duygusuzluk ya da çok fazla duygululuk yani genel olarak bir şeyleri nasıl yapacağını bilemeyen bir yapısı var. İyi bir vasat bile değil aslında çünkü vasat filmlerin iyi yaptıkları bir yan her zaman vardır. Burada o kadar iyi yapılmış ve göze çarpan bir kısım yok belki birazcık gerilim hariç. Ama neden bu filmi iyi hatırladığımı anladığım bir seyir oldu bu. 

Bu filmi iyi hatırlıyorum çünkü çocukken dünyayı tanıtan filmlerden biri olmuş bana. Haberlerde gördüğüm duyduğum gazetelerde karşılaştığım katliam, savaş, sivil ölümü, savaş suçu gibi kelimelerin ne olduğunu anlatan, içini dolduran görsel karşılığını veren bir film olmuş. Bu film o çocuğa dünyanın böyle bir yanı da olduğunu, insanın böyle bir halinin de olduğunu yani ayın karanlık yüzünü anlatmayı başarmış. O yüzden bugün izlediğimde mantıksız ve gerçek dışı ama o zaman izleyince brütal ve oldukça gerçek. 

Daha iyi bir film olabilirmiş. Hatırladığım film olabilirmiş ama yapaylığını üzerinden atamamış ve kendi mezarını kazmış. Amerikan kurtarıcılığına çok fazla takılmış, kahramanlığa çok kapılmış. Halbuki bir seviye iki seviye daha alttan alıp biraz daha gerçekçi bıraksa kendini inanılmaz ağır bir film olabilirmiş. Ama bu haliyle çok dar bir film. 



56
23.07.2024



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Magicka ❌

Golden Compass ✅ 78

Hangover ✅ 64